måndag 13 december 2010

Gratäng med rödbetor, persiljerot och mycket ost

Det här var supergott. Persiljerot är en rotsak som används helt för lite, tycker jag. Vi använde dessutom upp två rester: en hög ostknallar och så den gräddiga såsen från gårdagens musselkok.

Tid: 20 minuter + 1 h i ugn. För 5 personer.

Först skalade mannen ca 17 (! ganska små) rödbetor och skivade dem medeltunt. Samma med 2 stora persiljerötter (en halvt kg). Så smorde han en stor ugnsform och varvade rotsakerna i den.

Han värmde upp såsresten från gårdagens musselkok och rörde ner de fem rivna ostknallarna. Har du inte en såsrest så kan du göra en ostsås helt enligt smak och tycke, t.ex. en bechamelsås med ost i. Vi hade lite starkare ostar med också, bl.a. ett par holländska lagrade. Så vispade han ner ett par ägg också, men det är inte nödvändigt. Smakade av såsen med salt och peppar.

Hällde såsen över rotsakerna i formen. Det ska vara tillräckligt med sås, så att den nästan når upp till rotsakernas yta. Överst ännu lite mer riven ost.

In i ugnen på 200 grader för ca en timme. Känn bara så att alla bitar är mjuka, och att gratängen inte torkar. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar