lördag 18 december 2010

Gelegodis till jul, del 1

Förra året blev vi ganska hooked på Strömsös underbara gelegodisrecept. Det är ungefär som marmeladgodis, bara lite segare. Receptet hittar du här.



Förra året gjorde vi slutligen sju olika halvsatser av receptet. En del av godisarna gav vi bort som gåva. Vi testade bland annat havtorn, lingon, tranbär och mandarin.

Idag gjorde vi en hel sats med lingon.

Vi använde djupfrysta lingon som vi körde med lite vatten i blendern.

På bilderna till vänster ses massan när vi börjar värma upp den till 140 grader, och när den är ca 127 grader het.

Annat som behövs är en noggrann hushållsvåg och en termometer som går till minst 140 grader. Man behöver nämligen mäta upp ingredienserna väldigt noggrant, och mäta temperaturen på det blivande godiset två gånger.

Viktigt är att följa receptet väldigt noggrant, och att skaka kastrullen ofta, särskilt om man har bär med mycken frön i som tenderar att brännas vid. Man får nämligen inte röra om med sked i den heta massan!

På den sista bilden ser man gelegodisarna i silikonformarna med socker på. Där ska de stå minst 10 timmar, gärna till följande dag. De går lätt sönder annars när man tar ut dem och formarna.

Fortsättning följer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar