söndag 26 december 2010

Julmenyn 2010

... kommer tyvärr först så här i efterskott. Ni fick endast en smygtitt på förhand. Men å andra sidan kommer den med bilder nu.

Förrätt:
  • sik- och laxterrin med regnbågsrom
  • inkokt lax med senapssås
  • silltartar
  • ägghalvor toppade med räkröra
  • råriven rödbeta med pepparrot
  • pepparrotsskum (saknas ännu på bilden)
på tallrik, samt
  • matjessill med potatis, hackat ägg och brynt smör och
  • varmrökt lax
serverat skilt.

Huvudrätt:

  • skinka, stekt i bakugnen
  • potatislåda
  • kålrotslåda
  • morotslåda
  • rödkål
  • ärter i smör
  • äppelmos (av egna äpplen)
  • plommon (som blötlagts över natten)
  • sås med rödvin

Efterrätt:
  • havtornssoppa toppad med vispgrädde
  • fruktkaka i engelsk stil (min systers bidrag)
  • gelegodisar
Särskilt lyckad var förrättstallriken och efterrätten. I förrätten var alla delarna goda, precis alla. Kanske jag blev särskilt positivt överraskad av silltartaren. Den hade bland annat rödlök, pepparrot och äpple i, förutom matjessillen. Också matjessillen och den rökta laxen var goda. Efterrätten var superfräsch, precis lagom efter en sådan middag.

Och, tja, julvarmrätten med de traditionella lådorna är ju som den är :) - lika varje år, och jättegod men gärna bara en gång om året...

Dessutom fick jag en allergisk reaktion under huvudrätten av vetet i tre saker jag beslutat smaka på trots vetet - kålrotslådan, potatislådan och såsen (som vi kunnat göra utan vete också, men då jag beslutat smaka på lådorna i alla fall så blev det den gamla klassiska såsen som har en lite kula med smör och vetemjöl i). Kinderna kliar ännu lite och det ser inte bra ut :(.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar