onsdag 8 december 2010

Barn och kalasmat

Jag har fått ett önskemål om att skriva om bra mat för barnkalas. En bra idé, tyckte jag!

Här kommer några idéer på vad jag tycker är nyttig eller ganska nyttig, och god, kalasmat för barn. De flesta av idéerna nedan har vi själva testat hos oss genom åren, och de har gått bra hem hos barnens kompisar också.

För det första brukar jag alltid ha så kallad "salt" mat, dvs aldrig bara sött. Med riktig mat under äter alla barn lite mindre sött än i andra fall och det blir lugnare på kalaset också. För det andra har ingen nånsin klagat på avsaknad av t.ex. franskisar eller någon annan skräpmat.

Tips på "salt" mat:
  • hemlagade köttbullar, som man serverar kalla
  • bra korv, t.ex. finns det nitritfri korv i både Lidl och K-butikerna (t.ex. Vataja)
  • hembakta bröd eller semlor
  • tandbetare med tärnad ost, gurka, paprika, blomkål, fruktbitar, köttbullshalvor (en klar fördel med den här idén är att barnen gärna sköter tillredandet av dem!), extra festligt blir det om man sticker in dem i ett halvt kålhuvud som en igelkott
  • hemlagad pizza, med större barn gärna så att de får fylla sin egen "ruta" av pizzan - det finns ju otaliga bra saker att fylla med - skinka, sardeller, lök, inlagd paprika, soltorkade tomater, oliver, ost, sparris, ananas, rucola...
  • hemlagade hamburgare, igen så att varje barn får bygga sin egen burgare med allt möjligt gott inuti
  • sallad: "bassallad" och så olika tillbehör som soltorkade tomater, oliver, fetaost, annan ost, parmaskinka, bara fantasin är gränsen...
  • mexikanskt: taco eller tortilla med fyllning (inga butiksmixar, utan hemlagat!), sallad, guacamole och hela köret.
  • grönsaksstavar med dippsås - morot, kålrot, vitkål, gurka, paprika, blomkål, fler idéer?

Tips på "sött":
  • hemlagade bullar
  • hemlagad glass eller glasskaka
  • hembakta havreflarn
  • "glassbar" med olika sorters tillägg till glassen, bl.a. bär, fruktbitar, riven choklad, såser (hemlagade så klart, t.ex. chokladsås, tjinuskisås, melbasås, lakritssås), vispgrädde
  • hemlagat knäck
  • självlagad äkta kakao med vispgrädde
(det behöver så klart inte vara så mycket av det här...)

Vi har en gång dessutom haft så kallat kock-kalas, det var visst en tioårsdag. Vi lagade ravioli med två olika fyllningar och två såser, och en chokladkaka till efterrätt. Något annat åts sedan inte på det kalaset!

Ett japankalas med sushi har vi också haft. Det var ett 9-årskalas faktiskt. Alla utom en enda tyckte om dem. Och ett italienskinspirerat kalas med tre sorters pasta och tre sorters såser, det var också populärt!

Det var lite "inledning". Säkert har många läsare fler tips?

3 kommentarer: