söndag 31 oktober 2010

Hel kyckling i ugn med morot och zucchini i grädde

Mums! Perfekt söndagsmiddag. Och varför inte på veckan också, om man har en dryg timme tid på sig att laga maten, alltså.

Tid: 80/20 minuter. För 5-6 personer (vi hade en liten gäst idag och det räckte bra till 6 också).

Mannen saltade och pepprade kycklingen, som han hade tagit fram i rumstemperatur ett par timmar innan. Han skar ett snitt i magen och fyllde röd sås under skinnet. Han fyllde magen med sura äpplen i klyftor (och en äppelhalva har den på sin mage också!). Så åkte den i ugnen på 200 grader eller knappt det i en dryg timme.

Han rostade en hel squasch i bitar samt några stora morötter i bitar, oljade, i ugn tills också morötterna var lite mjuka, vilket tog nästan en timme. Halvvägs tillsatte han ovanpå dem några småhackade lökar och blekselleri, och hällde över lite röd sås, och tillbaka i ugnen. När han tog ut dem hällde han ännu på lite grädde.

Så kokade vi ännu lite sås till: vi hällde lite sky från kycklingen samt lite vin i en kastrull och kokade in det under ca 10 minuter. Så vispade jag sist ner i såsen en liten smörboll med en tsk bovetemjöl och lät det puttra ett par minuter till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar