tisdag 5 oktober 2010

Stamppot van boerenkool, med revbensspjäll

Stamppot är en traditionell holländsk rätt. För den som inte visste kan jag berätta att jag tillbringade ett år som utbyteselev i Holland under gymnasietiden, och därför känner till det holländska köket. Stamppot är ett grovt mos av potatis och olika grönsaker, det finns många varianter. Den med grönkål är en klassiker.
Tid: 40/10 minuter för stamppotten, ett par timmar till för revbensspjällen. För 5 personer. Fast vi gjorde mycket mer stamppot, det räckte för mer en två dagar.

Revbensspjällen tillagade vi ungefär lika som en gång tidigare, läs här: Grillade revbensspjäll (förutom att de grillades i ugnen den här gången).

Stamppot: Skrapade potatis. Plockade många blad grönkål (det får vara till och med lika mycket som potatis om du vill!), och strimlade det så där halvgrovt. Hackade en lök. Kokade allt i samma kastrull med lite salt och ett lagerblad. Ha inte fullt upp med vatten (annars kokar större del av näringen ut i vattnet). När allt var mjukt hällde jag bort det mesta av vattnet, höll en del. Stötte med potatisstöt tillsammans med minst 100 gram smör och mjölk för lagom konstistens. Vi smaksatte med lite äppelmos, det hör också till enligt vissa recept. Gott!

Mannen gjorde faktiskt också en sås till som inte hann med på bilden. Den lagade han av spadet i en nötköttsgryta som vi åt stamppotten med dagen innan. Men grytan blev inte så god, eller god nog men lite seg, så jag lämnar den obloggad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar