onsdag 2 februari 2011

Tips för alla och särskilt mjölkkänsliga: Ghee

Ghee är en benämning för skirat smör. Ordet ghee kommer från Indien och länderna därkring. När smöret skiras, kokas, sjunker mjölkproteinet till botten och extra vatten ångas upp, så att den rena smöroljan blir kvar. Så får man ett mjölkfritt "smör".


Tid: 10 minuter + 1 h kokning + några timmar avsvalning.

Jag smalt ett halvt kilo smör i en kastrull och lät det sedan sjuda på ettan i en timme. Det sägs att smöret ska vara saltfritt, men jag råkade ha bara normalsaltat smör och det gick bra. När en timme gått såg det ut som på den översta bilden.

Sedan silade jag smöret genom en sil med en duk i. Det ska helst vara sånt där blöjtyg, du vet. Och den klara vätskan är det som är ghee. Efter silningen såg den ut så här:


Det stelnar till en konsistens av mjuk fast kokosolja, ungefär, i rumstemperatur. Då såg den ut så här:


Gheen håller sedan i rumstemperatur i flera veckor, kanske månader. I kylskåp håller den ännu längre. Man kan steka i den och använda den på smörgås, ja till allt som man brukar ha smör till. Jag använde redan gheen till en fiskrätt, och det blev i alla fall supergott och var extremt lätt att använda. Hade lite smörsmak, men mindre än med vanligt smör.

Tillägg 3 februari kl 9:38
Igår kväll åt jag rågbröd med ghee, och jag blev förvånad av smaken! Det var en svag men tydlig smak av tjinuski! (kolasmak kanske man skulle kalla det i Sverige)  Tyckte mig känna tjinuskidoften när jag kokade gheen också, men glömde skriva om det. Riktigt gott smakade det ändå, om än inte lika gott som smör.
_

11 kommentarer:

  1. Det gick ju bra. En sked i varje sopptallrik gör underverk med sopporna:-)

    SvaraRadera
  2. Bra tips, Guni! Om du lagat ghee själv, kan du bedöma om din också smakat tjinuski, och varit lika gul? Jag trodde den skulle vara mer vit...

    SvaraRadera
  3. Är det här samma sak ungefär?

    (http://lchfbutiken.noxshop.se?item_id=45)

    SvaraRadera
  4. Sara, det verkar verkligen vara just precis samma sak. Tack för tipset, jag visste inte att det säljs under det namnet!

    SvaraRadera
  5. Den är nog ganska gul men ändå "klar". När den kallnat och stelnat är den ljusast.. för att sen återta sin färg och smak sen som varm. - Och smakar litet nötaktigt smör.. God att sätta en sked i t.ex. soppor just före servering och litet här och där.. En av mina bekanta misslyckades häromdagen med koket och allt blev bränt.. så det gäller väl att ha lagom sprutt under grytan och att koka lagom. Jag har lärt mig via indisk matlagning och där har vi främst använt grädde som utgångspunkt.. och vispat till smör och sen kokat den. Vi satte en dryg tesked spiskummit i, och de for till botten och samlade in "resterna".. I vårt fall använde vi bottensatsen till att bryna lök och ingefära i sen.. Men det kan man inte om man är mjölkallergiker.

    SvaraRadera
  6. Får man faktiskt bort mjölkproteinet så? Har en liten kille hemma som är allergiker, och jag skulle så gärna ge honom något annat än plastmargarin.

    SvaraRadera
  7. Fua, jo, det har jag förstått att man får. Man bör dock sila noggrant. Det finns också ghee i etniska butiker, möjligen i större matbutiker också, och så på nätet under namnet "Koncentrerat smör" som Sara just skrev, och jag kan gissa att dessa också har säkra metoder att avlägsna proteinet.

    Och, som jag skrev senare, på smörgås passar även kokosolja (jag börjar faktiskt blir riktigt förtjust i det) och schmaltz!

    SvaraRadera
  8. Jag skall prova! Vad är schmaltz? kokosolja använder vi i mängder, men jag börjar få lite nog av att all mat smakar/doftar tropiskt beach party ;)

    SvaraRadera
  9. Schmaltz är rent djurfett, som man kan krydda lite. Lite som rillettes, men utan kött. Jag har tänkt blogga det ännu den här månaden så jag försöker hålla spänningen lite uppe :). Men googla det går ju bra också.

    Rillettes hittar du nog på min blogg också. Det kan man också lägga direkt på brödet, för det är så fett.

    SvaraRadera
  10. ..och kokar man gheen så den helt slutat bubbla så har proteinerna garanterat koagulerat och följer inte med ens i små rester genom silduk/kaffefilter.

    SvaraRadera