söndag 30 maj 2010

Viktväktarna eller Gary Taubes?

Häromdagen berättades det att Viktväktarna kommer att sluta sin verksamhet i Finland på grund av olönsamhet. Enligt Viktväktarnas Norden-chef Lotte Wamberg hade verksamheten i Finland varit olönsam i flera år redan.

En del kanske sörjer det här beslutet, men jag tycker vi ska vara glada. Det mesta vi går miste om är bortkastade pengar, felaktiga kostläror och massor av jojobantning. Jojobantning är skadligt för kroppen. Endast en liten minoritet av alla viktväktarmedlemmar har blivit smala, de allra flesta har bara jojobantat.

Vad är då felet med Viktväktarnas läror? Jo, Viktväktarna anser att en kalori från fett är sämre än en kalori från kolhydrater. Deras "points" räknas på ett sätt som styr medlemmarna att äta så fettsnålt som möjligt. Ju mindre fett, desto bättre. Ju fler kolhydrater, desto bättre. Äter du en fet men kolhydratsnål måltid så får du hungra resten av dagen, för dina "points" har gått åt.

Men - det är fel! Särskilt för överviktiga är en fettkalori nämligen betydligt bättre än en kolhydratskalori. Att minska på fettet, och att räkna kalorier eller points, gör dig bara hungrigare. Alla viktväktare jag känt har varit hungriga. Att bara minska kaloriintaget är lite som att töja ut ett gummiband. Förr eller senare orkar du inte hålla i, för du blir bara hungrigare och hungrigare. Du släpper gummibandet, och jojoeffekten är där: den förlorade vikten kommer tillbaka, helt av sig själv.

Men varför ska en överviktig alltså hellre äta fett än kolhydrater då? Det enda vettiga att göra när man vill gå ner i vikt är att söka en ny balans, utan hunger. Det är huvudsakligen insulinet som reglerar fettbildningen i kroppen, det är insulinbalansen du behöver komma åt, inte kaloriintaget. Jag kunde försöka förklara det hela själv, men den här gånger tänker jag låta Gary Taubes göra det i stället. Han är prisbelönt vetenskapsjournalist och har skrivit bland annat boken "Good Calories, Bad Calories". Han intervjuas här av läkaren Andreas Eenfeldt.



Det finns många överviktiga barn och ungdomar idag. Samma biokemi gäller också dem. Ge dem inte fettfattiga produkter, de kommer inte att minska i vikt av att äta dem! Det enda som kan reglera deras insulinnivåer är sockret. Och alla kolhydrater omvandlas till socker i tarmen. Fett omvandlas inte till socker i tarmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar