onsdag 19 maj 2010

Veckans gourmet: lammfilé med paprika, aubergin och grillad vitlök

Det här var något så underbart gott som mannen lagade på veckoslutet när vi hade barnfritt.

Tid: ca 30/15 minuter. För 2 personer.

500 gram lamm yttrefilé (vi åt nästan allt... 400 gram skulle ha räckt). Han kryddade med salt, peppar och timjan, stekte runtom några minuter, och lade i ugnen. Han skar två röda paprikor i bitar, och en aubergin i skivor, och stekte dem i ugnen (ca 225 grader) med olivolja och salt på. Auberginen behöver mycket olja, ett par matskedar räcker inte så långt... Han klöv en hel vitlök och grillade den också.

När köttet var färdigt (vi brukar låta innertemperaturen gå till ca 60 grader) tog han ut det och lade det att vila i folie, innan han skar upp det. Jag gjorde en kall sås till av creme fraiche, majonnäs, saften av en halv citron, en vitlöksklyfta (grillad, från ugnen), salt, peppar, timjan och oregano.

Den här måltiden var så god att vi satt vid bordet och försökte komma fram till vilken del som var godast. Köttet var jättegott, men alla de tre grönsakerna var ännu godare. Särskilt paprikan. Och vitlöken, och auberginen :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar