söndag 2 maj 2010

Månadens utmaning: Kalakukko

Tack alla för fiskutmaningarna! Av förslagen som kom in valde jag kalakukko, föreslaget av Monica W. Där fanns många spännande saker jag gärna skulle tillrett, och kanske kommer jag att testa på en del av de andra ännu inom kort. Kalakukkoutmaningen blev jag bara så förtjust i, och så råkade den passa så bra in i förstamaj-buffén som ett lagom annorlunda inslag. Nån mujka fick jag inte tag på, men min kollega som är från trakterna intygade mig om att både mujka och abborre duger lika bra.

OK, så här gjorde jag.

Tid: 7,5 h/40 minuter. Blev mer mat än jag anade, hela byn har ätit av den och ännu finns det kvar...

Jag började med att ta fram 800 gram abborrfilé och 350 gram sidfläsk från gris. Jag tog 200 gram smör som jag ställde på ett lite varmt ställe för att mjukna lite. Så började jag göra degen. Jag började med att mäta upp 6 dl vatten och 3,5 tsk salt. Sedan började jag arbeta in mjöl, 2/3 råg, 1/3 vete (jästbrödsmjöl). När en liten del av mjölet arbetats in rörde jag ner smöret, och fortsatte röra ner mer mjöl. Ugnen sattes på 275 grader. Jag har ingen aning om hur mycket mjöl som slutligen gick åt - kanske knappt 2 liter.

När degen började lossna från skålens kanter välte jag ner den på mitt mjölade bakbord. Jag kavlade ut degen till en 1 cm tjock platta. Så radade jag ett lager fläsk på mitten av degplattan. Därefter radade jag abborrfiléer, och saltade lite mellan varje varv. Överst sedan resten av fläsket. Ganska raskt lyfte jag sedan upp degkanterna så att kalakukkon slöt sig.

Jag lyfte kalakukkon på en plåt ovanpå en bit aluminiumfolie, och så åkte den i den heta ugnen. Efter 50 minuter sänkte jag temperaturen i ugnen från 275 grader till 130 grader, virade in kalakukkon i folie och så fick den ligga i ugnen i ytterligare drygt 6 timmar. Sedan tog jag ut den och virade in den i en handduk och ett stort undanlagt lakan, och ställde den ut på verandan till natten där den fick svalna.

Resultat: överraskande god och faktiskt inte alls besvärlig att göra. Rekommenderar!

Nästa utmaning blir maj-utmaningen, som jag öppnar nångång mot slutet av maj.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att du valde mitt förslag! Måste erkänna att jag aldrig själv gjort kalakukko men nu måste nog även jag försöka. Kanske skulle passa till "talkomat" på landet då jag lovat stå för maten om ett par veckor.
    H. Monica

    SvaraRadera
  2. Monica, det blir nog perfekt som talkomat! Lycka till :)

    SvaraRadera