onsdag 26 maj 2010

Veckans gourmet: grisbit med fylld tomat och paprika

Vilken lycka, jag kom hem idag sent från jobb och pilatestimme, och den kära mannen hade lagat så god mat. Bloggfotografen (stora flickan) hade redan tagit en bild, och jag fick fråga detaljerna om hur han tillrett den utsökta middagen.

Tid: 120/25 minuter. För 5 personer.

Grisbiten med ben (bog, heter det visst, "lapa" på finska?) hade han kokat i ca 1,5 h, i vatten som var smaksatt med salt, nejlikor och lagerblad. Så hade han haft den i ugnen med en glasering av grön sås och vit sås, senap, cider och ingefära, i 10 minuter på 200 grader. Han hade 1,7 kg kött, men det räcker riktigt bra till två dagar.

Tomathalvorna hade han gröpt ur, och så hade han fyllt dem och paprikabitarna med en blandning av två olika ostar (emmental och brie), hackad lök, kapris, och lite grön och vit sås. Så var de 20 minuter i ugnen.

En sås hade han gjort till av äppelcider, grädde, smör och lite hackade färska örter (dill, rosmarin och salvia).

Och till sist ännu coleslaw till. Nam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar