fredag 23 april 2010

Utmana Flo: april 2010

Flo Food fyller en månad idag, hurra!

Den stora dagen till ära har jag redan för ett par dagar sedan bytt rubrikbild (pionerna byttes till gröna tomater från vårt växthus).

Och idag lanserar jag månadens Utmana Flo. Nu har alla bloggläsare chansen att utmana mig! Föreslå en råvara eller ingrediens enligt månadens tema och jag ska laga en maträtt av den! Alternativt kan du föreslå en färdig klassiker, enligt månadens tema.

April-utmaningen handlar om fisk. Vilken fisk, eller vilket klassiskt fiskrecept ska jag tillaga?

Jag väljer det mest intressanta och lagom utmanande av de förslag som kommit in via bloggkommentarerna i april. Jag gör mitt yttersta för att få tag på råvaran, tillreder något av den, och gör ett matinlägg om det. Utmaningen förnyas varje månad.

(Firework image by cdcguard)

10 kommentarer:

 1. En inhemsk och icke-odlad fisk förstås! Fast mer utmanande skulle det väl vara om jag föreslog något konstigt och exotiskt... Hur skulle det vara med sik? För att göra det lite mer krångligt så kanske man får lägga till någon utmanande bi-ingrediens som... rabarber, så här våren till ära!!

  SvaraRadera
 2. Äsch, nu var nån och föreslog min nästa månads ingrediens (rabarber). ;-)

  Jag föreslår bouillabaisse (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bouillabaisse).

  Jag har ett minne av bouillabaisse från en resa till södra Frankrike, möjligtvis i Sète. Vi gick ut och äta en kväll och hittade en mysig och för två unga railande lagom romantisk restaurang med terass invid hamnen. Jag hade aldrig tidigare ätit buillabaisse och tyckte tillfället var lämpligt. Jag serverades en hel fisk i ett beige smaklöst kokspad. Fisken var också smaklös och såg ut som något som antagligen dött av skam över situationen den hamnat i. Jag hade traumor i många år. ;-) Långt senare fick jag veta att det finns diverse definitioner av bouillabaisse längsmed den franska medelhavskusten... Jag råkade tyvärr bara välja fel stad (och/eller restaurang)...

  SvaraRadera
 3. Min utmaning (inspirerad av Strömsö):

  fish & chips with a twist (hälsosam version)

  :) mippe

  SvaraRadera
 4. Nåmen jisses vad det kommer bra förslag, tack alla tre! Jag är nog tvungen att laga flera fiskrätter nu...!? Och hoppas det kommer många bra förslag till! Yes!

  SvaraRadera
 5. Du ska laga ...kalakukko!

  H. Monica W

  SvaraRadera
 6. Mitt förslag är marulk,
  hälsar V.

  SvaraRadera
 7. Jahas, bakformen hann ren komma med mitt förslag, bouillabaisse. :) Men om jag för tanken lite vidare så kan du ju modifiera rätten till en lokal / inhemsk version av bouillabaisse - en sån som man kan tillreda på närproducerade (-fångade?) och kanske ekologiska råvaror.

  Ska själv laga nåt bouillabaisse-liknande imorgon, buljongen har just kokat klart och jag sitter och surfar recept för inspiration. ;)

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga utmaningar det kommer in! Alltså vänt nu - var det jag som skulle ge er mattips eller tvärtom? ;) Mera, mera! Och vem säger att jag måste anta bara _en_ utmaning?

  SvaraRadera
 9. Hur vore det med stuvad lake? Men det är väl mera en rätt för höst/vinter?
  S.

  SvaraRadera
 10. Tack S. också för ditt förslag! Lake är så gott, har endast en gång tillrett lake förut, och aldrig stuvad. Jag tar emot förslag ända till slutet av april.

  SvaraRadera