fredag 25 juni 2010

Midsommarmiddag: matjessill, lax och tzatziki

Vi brukar inte fira midsommar med bara kärnfamiljen, men i år blev det lite ändringar i programmet, och det var ganska skönt att bara vila. Tre rätters middag på midsommarafton:

Matjessill, hackat ägg och nypotatis med brynt smör

***
Lax gratinerad med örtsås, tzatziki och grön sallad

***
Rabarberdessert med havretäcke och vispgrädde


Tid: under en timme. För 5 personer.

Förrätten:

Vi sköljde två matjessillar och lade dem underst på ett fat. Vi kokade nypotatis med lök och lade upp dem på fatet. Vi kokade tre ägg, och hackade gulorna och vitorna skilt, lade upp på fatet. Vi brynte en stor klimp smör och hällde över. Sedan hackad dill och persilja (egen, härligt!) Jättegott. Barnen gillade också denna originalsillrätt, sillarnas sill. (inspirerat av Niklas Mat)

Huvudrätten:

Jag lagade tzatziki genom att ta några dl grekisk yoghurt (turkisk går lika bra), röra i ett par pressade vitlöksklyftor och lite nymald salt. Sedan rev jag en tredjedels gurka grovt, vred ur vattnet med handen, och rörde i. Sist hällde jag i en hutt olivolja. Stora flickan lagade en sallad av vår egen grönsallad och rucola som hon dresserade med olivolja och äppelcidervinäger.

Mannen tog en hel laxfilé, benade, saltade och satte i ugnen. Efter 10 minuter bredde han grön sås på den, och så fick den vara i ugnen tills den var klar (totalt 10 minuter per cm). Gott! Trots att vi glömde tzatzikin i kylskåpet, jag upptäckte den först vid midnatt, grattis... (därför är den på skild bild...)

Efterrätten kommer i ett separat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar