Akvavitmarinerad lax med tranbärssås, paltåknapp med äggsmör och marinerad broccoli
Halstrad lax med mandelgratinerad broccoli
Tranbär med zabaione och rostad mandel
Halstrad lax med mandelgratinerad broccoli
Tranbär med zabaione och rostad mandel
Tid: 60 minuter plus ca 30 minuter för förberedelser några timmar tidigare. För 7 personer.
Förberedelser 2-3 timmar före:
- Mannen skar en bit av den nästan två kg stora laxfilén i tunna skivor och marinerade dem ett par timmar i akvavit, skivad ny lök, dill och olivolja (lika delar brännvin och olja).
- Jag kokade små broccolibuketter 2 minuter, sköljde av dem i kallt vatten, och lade dem att marineras i en blandning av äppelcidervinäger, lite vatten, kallpressad rypsolja, lite salt och socker.
- Jag lade 1,5 dl mandlar (ekologiska) i blöt i kokat vatten som svalnat till ca 60 grader.
- Jag kokade två ägg (ekologiska) för äggsmöret.
- Mannen gjorde en sås av tranbär, en klick honung och lite vatten som han stavmixade.
- Jag putsade bort en del av skaften på resten av broccolin (jag hade totalt 1,5 kg).
- Jag gjorde mandelmjölk: Jag hällde av vattnet från de blötlagda mandlarna. Hällde på ca 5 dl nytt vatten och mixade allt. Silade sedan vätskan. (Mandelhacket tog jag tillvara.)
- Hackade 1 dl mandlar grovt och rostade dem i torr gjutjärnspanna.
- Jag gjorde äggsmör på äggen, en stor klick smör och lite salt.
- Mannen satte på gårdsgrillen.
- Förrätten sattes upp på tallrikar: jag bredde äggsmör på paltåknappar (rågbröd). Ovanpå det en liten bit akvavitmarinerad lax. Bredvid en större laxskiva och ett par små marinerade broccolibuketter. Sist tranbärssåsen.
- Jag kokade broccolin ca 7 minuter. Smorde en form med smör, lade broccolin i den.
- Mannen halstrade laxbitarna på grillen. Jag är osäker på termen, men på bilden ser du: de stektes på en gjutjärnsyta på grillen.
- Jag gjorde en mandelbechamelsås av mandelmjölken: På vanligt sätt men med mandelmjölk i stället för mjölk. Till sist vispade jag i ett uppvispat ägg (ekologiskt). Hällde bechamelsåsen över broccolin, strödde på mandelhack från mandelmjölken, och lade in i 225 grader het ugn.
- Laxen lades in i den ännu varma ugnen en stund, och broccoligratängen fick folie på.
Efterrätten:
- Jag lade upp halvt tinade tranbär på desserttallrikar.
- Vispade upp i vattenbad 7 äggulor (ekologiska) tillsammans med 7 matskedar socker och det rivna skalet av en stor citron. När det var varmt vispade jag i, lite åt gången, 1 dl vitt chardonnayvin. Man måste vispa precis hela tiden, annars skär det sig.
- Hällde upp såsen över tranbären och dekorerade med det rostade mandelhacket.
Zabaionen var lätt att göra och överraskande god, kommer säkert att göra den oftare i fortsättningen! Prima bjudrätt med bär eller frukt, kan ju också förberedas halvvägs på förhand. Kunde ha marinerat bären i något sött, kanske likör, så hade de blivit ännu godare.
Duktigt :)
SvaraRaderaGästerna var också mycket nöjda allt smakade väldigt gott. Tack för att vi fick vara provsmakare.
SvaraRaderaPrecis en sån middag skulle jag vilja bli serverad! Det ser jättegott och proffsigt ut! Är helt imponerad!
SvaraRaderaSkickligt, låter väldans gott! :P
SvaraRaderax mippe
Vilken stilig middag du fixade!
SvaraRaderaOm jag hittar tid och inspiration att blogga ska jag berätta vad jag idag kockade av 5 ingredienser från Labby-grönsakslådan. ;)
Tack alla för uppmuntran! Och Ursula - jo snälla få inspiration! Jag kommer och läsa sen!
SvaraRadera