söndag 19 september 2010

Lammlägg med stuvad grönkål

Det här var det godaste vi lagat på länge. Helt underbart. Och det är ju inte varje dag man hittar lammlägg i butiken heller, så det gäller att passa på!

Tid: 180/30 minuter. För 5 personer.

Först stekte vi snabbt tre lammläggar i smör runtom. Sammanlagt vägde de tre lammläggarna ett drygt kilo. Så skar vi lök i stora klyftor, en morot i bitar, och 3-4 tomater i bitar, och lade det in i en ugnsfast gryta tillsammans med köttet, några dl rödvin och lite vatten, salt, pepparkorn och lagerblad och lite honung.

Det fick sedan puttra för sig själv i 140 graders ugn i 2,5 timmar. Mot slutet av tiden stuvade vi grönkål: strimlade ganska grovt, fräste i smör tillsammans med 4-5 krossade vitlöksklyftor, hällde på 2,5 dl grädde, salt och peppar. Det var klart efter ca 20 minuter.

Allra sist gjorde mannen en sås av buljong som han kokade in en stund, och redde med en liten boll av smör och bovetemjöl (vetemjöl går lika bra).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar