fredag 17 september 2010

Barn och frukost, del 3: Mjölkprodukter

Som jag skrivit förr: jag tror på riktig mat. Mina rekommendationer angående frukost för barn grundar sig på detta.

Jag tycker att mjölk och mjölkprodukter är bra för de allra flesta barn, men inte nödvändigtvis för alla. Några procent av finländare är laktosintoleranta. En del är allergiska för mjölk, och en del är dessutom särskilt känsliga för mjölkproteinet kasein. Mjölk och mjölkprodukter är en bra källa till kalcium, men absolut inte den enda. Det finns rikligt av kalcium i många gröna grönsaker, och också i säd, frön och viss fisk.

Jag tycker alla barn ska äta fullfeta mjölkprodukter. Ju mer fett, desto bättre tas de fettlösliga vitaminerna till godo. Även kalciumet behöver det fettlösliga D-vitaminet för att kunna upptas effektivt i kroppen. Dessutom, ju mer fett produkten innehåller, desto mindre processad är den. Hur de olika vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna samverkar i upptagningen av t.ex. kalcium i kroppen vet forskarna inte nära på allting om, och därför anser jag att ju naturligare och ursprungligare form mjölken och mjölkprodukterna är, desto bättre.

Det finns heller inga undersökningar som skulle stöda hypotesen att mättat fett, ens i mjölkprodukter, skulle leda till sämre hjärt- och kärlhälsa, diabetes eller övervikt. Allt det där är bara påhittat. Tvärtom finns det undersökningar som tyder på motsatsen. T.ex. så är barn som dricker helmjölk smalare än barn som dricker fettfri mjölk, och bönder i Sverige som åt feta mjölkprodukter hade en bättre hjärthälsa än bönder som inte åt feta mjölkprodukter.

En annan orsak till att barn ska äta fullfeta mjölkprodukter är den att ju mer fett deras kost innehåller, i förhållande till kolhydrater, desto längre hålls de mätta och desto mindre sötsug får de. Skillnaden kan vara mycket stor. Proteiner mättar bättre och längre än kolhydrater, men fett håller mättnaden ännu längre än proteiner. Det är inte bra för barn att ha hoppigt blodsocker, och det är just det man får om maten innehåller mycket kolhydrater men bara lite fett!

Tyvärr finns det i Finland ingen ohomogeniserad helmjölk, och inte heller ekologisk helmjölk. Ohomogeniserad helmjölk kan man däremot tillverka själv genom att blanda en större del ekologisk lättmjölk med en skvätt vanlig vispgrädde. En del personer som inte tål vanlig mjölk tål ohomogeniserad mjölk. Större delen av finländare som inte tål mjölk är troligtvis inte laktosintoleranta, utan skulle tåla mjölk om den inte var så långt processad.

Ekologiska mjölkprodukter är bättre än andra. Fettet i ekologisk mjölk har en bättre fettsyresammansättning, bland annat har de mer omega-3-fettsyror. Det finns faktiskt ekologisk grädde, men den är laktasbehandlad, det vill säga laktosen är sönderspjälkt till de enkla sockerarterna galaktos och glukos. Själv tycker jag att det är en processning för mycket, men den kan ändå vara ett bra val för många. Det finns också ekologiskt smör, men det är tyvärr väldigt dyrt.

Det finns många bra mjölkprodukter för barn, även om majoriteten gör mer nytta på butikshyllan än i barnens mage. Bra är t.ex. ekologisk mjölk, smör, turkisk yoghurt, annan naturell yoghurt, vispgrädde, kvark, alla fullfeta ostar (helst utan tillsatser, sådana finns!), grynost, fil.

4 kommentarer:

  1. Intressant! Brukar era barn använda ekologisk lättmjölk eller röd mjölk?

    SvaraRadera
  2. Tove, de använder huvudsakligen ekologisk lättmjölk. Vi ger dem mer fett på andra sätt :).

    SvaraRadera
  3. Har du tips på ostar utan tillsatser?

    SvaraRadera
  4. Nea, en stor del av Arlas ostar är utan tillsatser, och likaså Skånemejeriers. Av de inhemska är utbudet helt tillsatsfria lite sämre men emmentalern är utan hos många tillverkare.

    SvaraRadera