lördag 4 september 2010

Barn och frukost, del 2: flingor, gröt och bröd

Jag tror på riktig mat. Mina rekommendationer angående frukost för barn grundar sig på detta. Riktig mat med naturligt innehåll av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är bra för mänskan. Konstgjord mat, och mat med syntetiska vitaminer, är mindre bra än riktig mat.

Syntetiska vitaminer tas visserligen bättre upp av kroppen när de är tillsatta i mat än i pillerform, men det går inte att jämföra med en råvara som har sitt naturliga vitamininnehåll kvar: alla vitaminer, mineraler och antioxidanter sitter där i ett visst förhållande, de stöder varann, och mänskan kan inte skapa samma balans i ett livsmedel på konstgjord väg!

Jordbruket kom till Finland för ungefär 4000 år sedan. Mänskan har funnits i hundratals tusen år. Vad mänskan åt på stenåldern finns det många olika åsikter om. Hur mycket kött, fisk, hur mycket grönsaker, rotsaker, frukter, örter, säd, fågelägg. Hur mycket mättat fett. Men vi kan alla vara överens om att ingen cornflakes och inget margarin ingick i mänskans ursprungliga kost. Ingen fabrikstillverkad mat. Allt kom från naturen. Också i jordbrukssamhället.

Så det enda vi kan utgå från är att oprocessad mat är naturligt för mänskan. Därför tycker jag vi ska hålla oss så nära naturen vi kan.

Först på 1800-talet hittade mänskan på att mala säden i metallkvarnar. Det gav oss möjlighet att få vitare mjöl som hade en mycket längre hållbarhetstid. Det hade också en mildare smak, och man kunde baka fluffiga och fina bröd och bullar med det. Tyvärr försvann nästan alla vitaminer och mineraler samtidigt, likaså de naturliga fibrerna. Också de naturliga oljorna som sitter i grodden kunde nu gallras bort, därav den längre hållbarheten. Och det kanske största problemet: Bröd och bakverk bakade på det nya mjölet omvandlas blixtsnabbt till glukos, dvs socker, i magen. Faktiskt redan i munnen.

Det är också viktigt att veta att all säd höjer blodsockret, och därmed insulinhalten i blodet. Barn, och vuxna, som lider av övervikt eller sockerkänslighet ska därför äta begränsat av både flingor, gröt och bröd. En del personer behöver eliminera dessa helt ur kosten för att kunna nå en bra vikt. Men alla som inte är sockerkänsliga eller har lätt för att gå upp i vikt kan bra äta en vettig mängd säd. Du kan baka bröd på stenmalen säd, om du hittar sådan, brukar finnas i ekologiska affärer.

På dessa saker grundar sig mina rekommendationer vad gäller flingor, gröt och bröd. Helt utan processning är det svårt att komma i dagens läge, men så färskt och äkta som möjligt tycker jag vi ska äta. Och i synnerhet våra barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar