torsdag 2 september 2010

Läsvärt: Sockerbomben av Bitten Jonsson och Pia Nordström

Den här boken är verkligen läsvärd för alla personer som får en kick av socker eller snabba kolhydrater. Samt lika mycket för alla som jobbar med viktkontroll eller kostrådgivning.

Boken har ca 300 sidor, och teorin, alltså sakinnehållet, är genom hela boken varvad med verkliga fall. Historier om mänskor som varit sockerberoende, hur deras liv varit och hur de börjat bli bättre. Särskilt dessa historier är verkligt intressanta.

Det finns fallet om Ann-Mari, 57 år, som minns alla godsakerna som det bästa i hennes barndom, där den alkoholiserade pappan hade flyttat ut och kom hem bara för att visa sitt missnöje särskilt över dottern. Under den första graviditeten åt hon ohämmat och gick upp 29 kg. Hon försökte gå ner i vikt men blev allt mer stressad. Hon led till slut av slitna knän, inflammerad matstrupe, högt blodtryck, sömnapné och mycket mer. Hon började glömma saker för hon var kroniskt trött.

Där finns fallet om Marita, 39 år, som stal barnens godis och lät barnen skylla på varann när de saknade godisen. Som ensam bakade en hel plåt bullar, lade sex stycken i frysen och åt resten. Som svalt sig hela kvällen om hon ätit för gott till lunch. Hennes vikt pendlade mellan 45 och 65 kg, hon hade också varit både anorektiker och bulimiker.

Där finns fallet om Miriam, 34 år, som alltid älskat allt sött. Redan som tioåring skämdes hon över att inte kunna säga nej till sötsaker. Alltid när hon hade pengar köpte hon godis för det. Som 20-åring bantade hon 20 kg med viktväktarna, lovade sig själv att aldrig bli fet igen, men gick upp allt igen. Hon tänkte alltid på mat. Hon planerade alltid in olika orsaker att äta i sitt program.

Alla dessa personer, och ett tjugotal till, har fått vård och är på väg att tillfriskna.

Andra delen av boken beskrivs behandlingen av sockerberoende. Gruppernas, till exempel tolvstegsgruppernas, betydelse betonas, för ensam är det nästintill omöjligt att bli av med ett sockerberoende, alltså en riktig addiktion som är både fysisk och mental.

Bitten beskriver också ingående hur man ska äta för att bli frisk. Att lära sig äta på rätt sätt är en förutsättning tillfrisknandet, även om det behövs mycket annat också.

Boken finns både på finska och svenska. Jag råkade få tag på den finska snabbare, så jag läste den. Den är förresten proppfull av tryckfel, så jag rekommenderar den svenska :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar