fredag 17 september 2010

Ugnsäpplen med hasselnötter

Här kommer ett härligt desserttips till veckoslutet så här i bästa äppelsäsong.

Tid: 25 minuter. För 5 personer.

Kärna ur 5 äpplen. Jag gjorde det med hjälp av en potatisskalare, för jag äger ingen äppelurkärnare. Hacka hasselnötter grovt. (Det går bra med andra nötter också, eller mandlar!) Ställ äpplena i en smord ugnsform. Rör ihop lite smör, honung, citronsaft och hasselnötter, men spara lite nötter för dekoration. Ju sötare äpplen du har, desto mer citron, och ju surare äpplen, desto mer honung!

Fyll äpplena med röran och grädda i 175 grader varm ugn tills äpplena är mjuka. För mina kaneläpplen tog det 15 minuter, men det kan ta längre tid. Vispa under tiden grädde, smaksätt med lite äkta vaniljsocker om du vill. Servera med grädden, och dekorera med lite nöthack och kanel.

1 kommentar: