fredag 10 september 2010

Septemberfrågan: Vilka är dina favoritgrönsaker?

Till höger i bloggen kan du rösta på tre till fem favoritgrönsaker. Listan är säkert inte komplett, men idén var att ta fram huvudsakligen inhemska grönsaker.

Finns din favorit inte med på listan, berätta i en kommentar istället! Och hur vill du ha dina favoritgrönsaker tillredda?

9 kommentarer:

  1. En grönsak som man helt glömt bort i Finland är persiljeroten, den om någon är den rot som bär på det största kulturarvet av dem alla, den var en gammal traditions och kulturväxt förr, släkt med den vanliga persiljan och dessutom en medicinalväxt man använder som ett diuretikum: vätskedrivande medel. Här i Norge är den en av det vanligaste rotfrukterna på det dagliga matbordet, som pure, mos, gratinerad, ja allt vad man kan tänka sig. Vart den har tagit vägen i den Finländska matkulturen har jag svårt att fatta då den även där förekom förr, i varje fall i den alltid så viktiga köksträdgården på 1700-1890 talet. Persiljerot/ Rotpersilja: P. crispum Tuberosum-Gruppen).

    SvaraRadera
  2. Tack för det tipset, Christian! Jag har faktiskt lagat persiljerot en gång, och det är ca 10 år sedan. På den tiden som matprogrammet "Aspegren mitt i maten" kom på TV. Det var minsann ett fint matprogram! En skånsk kock var där, och han gillade fina svenska rotsaker och griskött.

    Tar det som extra utmaning att laga persiljerot nångång i höst eller vinter, så fort jag hittar i butiken, fast jag kanske får åka ända till Stockmann.

    SvaraRadera
  3. Jag hade lite svårt att välja vilka grönsaker och märkte sedan att de 5 som jag kryssade i är sådana grönsaker som jag kan tänka mig att äta ofta. Visst älskar jag t.ex. sparris och aubergine men de är mera säsongsbetonade och dem vill man nog inte äta så ofta i alla fall.
    Trevligt veckoslut!

    SvaraRadera
  4. Pia, det är sant. Men det tycks nog vara smaksak vad man tröttnar på fort. Sparris tröttnar jag aldrig på (fast OK, säsongen är ju onekligen kort), inte heller äggplanta. Däremot höll jordärtskockan på att komma ut genom öronen på mig förra vintern (vi odlar egen, så det finns...), medan jag nu längtar efter den igen.

    Å vad jag fick vänta till rödbetan och jordärtskockan fick sina första röster. Rödbetan hade jag tippat populärare än så...

    SvaraRadera
  5. jag älskar svartrot :) Undrar om man hittar persiljerot i affären, skulle gärna testa det.

    SvaraRadera
  6. Inte många tycks gilla vitkål heller? Den som är så god och användbar! Åt en jättegod råkostsallad idag :)

    SvaraRadera
  7. Tyvärr så är den bittra sanningen den att det rötter som vi borde älska mest har vi förstört på bästa sätt, rödbetan har blivit ihjälkokad i ättika, moroten bortglömd i kokvattnet eller smöret, blomkålen och broccolin sönderkokad så man mår dåligt av att se dess ursprung försvinna i slasken, och för att inte tala om kålroten som hamnat på fel sida om matbordet, den har blivit till något det flesta avskyr, och allt detta bara för att vi inte förstått att göra något lite mera med dem. Tex: rödbetsfondant, Morotstimbal, apelisnkokta kålrotstärningar, eller varför inte broccoli och blomkåls suprime utan att för den skull koka ihjäl dem. Det handlar om att kunna göra sig innovativ och förnybar inte sant, dessa rötter vi har i vår närhet har blivit offer för en slags tristhet och kärlekslös behandling och då blir slutresultatet att man inte bryr sig om den dess mera eller i värsta fall får ett osmakligt förhållande till dem. Bra Flo att du tar upp rötterna till kännedom. Mera sådant.

    SvaraRadera
  8. Det är först på senare år jag börjat tycka om tillredda grönsaker men paprika,tomater,morot och ärter kan jag äta i mängder som råa.. NAM! Sista valet var gröna bönor (gillar nog också gula och lila lika mycket för att vara noga). Dessa ska dock komma direkt från trädgården för att vara riktigt goda. :)

    SvaraRadera
  9. Å, vad härligt många åsikter om grönsaker, och så många röster! Spännande just nu - moroten har för tillfället kunnit ikapp den ever-so-populära tomaten :) med paprikan hack i häl.

    Persiljerot och svartrot har föreslagits som extra grönsaker. Själv skulle jag absolut lägga till endiv, men då den varken är inhemsk eller annars pop så lämnade jag bort den från alternativen.

    Melli, du har rätt i att bönor är bäst pinfärska. Med gröna menade jag så egentligen alla bönor av brytbönstyp, som inte är t.ex. vita bönor eller kidneybönor.

    Hoppas ni också går och gluttar på Christians blogg, den är full med fantastisk fin skandinavisk mat. (Och givetvis är både Malins och Pias bloggar definitivt värda ett besök!) Tack vänner ..!

    SvaraRadera