Saftningssöndag! Äppel-päron-must med äppelpressen, och aronia- och rönnbärssaft med mehumaija. Här följer del 1: äppel-päron-musten.
Jag vägrar ange en tid... det tar evigheter sånt här. Börjandes med att kånka ner pressen från pappas garage och tvätta den. Och plocka alla äpplen, klyva varje päron för att se att det inte är ruttet inifrån, skölja äpplena. Men samtidigt får man vara ute, och barnen hjälptes åt. Härligt!
Pressandet i stort ser du på bilderna. Äpplena rivs först sönder, så att man matar och vevar samtidigt, och en annan person fyller på äpplen. Mest äppel var det, bara ett dussin päron den här gången. Äppelrivet hamnar i en fyrkantig låda med ett stort lakan i.
När lådan är full pressas den, och saften rinner ner i ett ämbar. Den håller sedan upp till tre dagar innan den börjar jäsa. Godast är den samma dag! (Idag hade den nog en bismak av gammalt garage... så brukar höstens första sats alltid smaka.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar