söndag 29 augusti 2010

Frukosttips i äppelsäsong: bircher-mysli

Det här var den godaste myslin barnen ätit i hela sitt liv, sa de. Vi vuxna höll med. Helt otroligt gott var det. Rekommenderar verkligen!

Tid: 2 minuter + blötläggning över natten + 10 minuter. För 4-5 personer.

Igår kväll mätte jag upp 2,5 dl stora havreflingor i en skål. Jag pressade en citron, hällde på det samt ca 1 dl grädde och lika mycket vatten. In i kylskåpet över natten.

På morgonen: Rev 6-7 ganska små äpplen grovt. Det ska vara mycket av det, får gärna vara mer! Hackade en stor handfull mandlar. Blandade i detta i myslin tillsammans med ett par skedar yoghurt och mjölk för lagom konsistens, kanske ett par dl. Klart!

Detta är ganska långt originalreceptet, förutom att yoghurten lade jag själv till. Det kan också vara antingen hasselnötter eller mandlar. Man kan så klart variera det i oändlighet, t.ex. när äppelsäsongen är över kan man ta bär eller annan frukt. Men nog är den säkert godast med äpple och mandlar/hasselnötter, helheten är helt oslagbar. Man behöver heller inte blötlägga över natten, det går bra med en halvtimme också t.ex., men jag tycker de är godast riktigt mjuka.

Bircher-myslin har sitt ursprung i ett recept som den schweiziske läkaren Maximilian Bircher-Benner skapade kring år 1900. Det är den ursprungliga myslin, och kallas även Bircher-Benner-mysli. Först långt efter det kom de fabrikstillverkade myslina och frukostflingorna. Läs mer i wikipedia.

6 kommentarer:

  1. Gott! Fast så där mycket äter jag inte en morgon.. Hur länge håller det i kylskåpet?

    SvaraRadera
  2. Min pappa hade ätit av sin i tre dagar berättade han, och då hade den varit lite "slemmigare" sen mot slutet ;). Tja, säkert OK att spara till nästa dag i alla fall. Äpplet blir ju brunare efterhand, men smaken är säkert ganska lika. Det är betaglukanet, de vattenlösliga fibrerna, i havren så gör den där "slemmigheten". Betaglukan anses vara hiskeligt hälsosamt.

    SvaraRadera
  3. Okej. Jag lagade gräddblandningen redan igår och hoppas det är ätbart imorgon ännu. :)

    SvaraRadera
  4. Det är det säkert! Det är äpplet som lider mer (i smak), havren blir som sagt bara lite mjukare. Med ett lock på så det inte drar kylskåpsdofter åt sig ska den nog hålla sig!

    SvaraRadera
  5. oj, det här lät spännande :) jag gjorde en liknade förra året, men med grädde har jag då inte testat.

    du får ha ett bra slut på året och ett bra år 2011! :)

    SvaraRadera
  6. Roligt Molly att du tittade in, och tack detsamma!

    SvaraRadera