onsdag 25 augusti 2010

Utmana Flo i augusti: grönsakstema!

Nu är det bästa skördetid. Nu och några månader framåt. Så vi ska riktigt njuta av alla fina grönsaker!

Den här gången får ni utmana mig att tillreda någon viss grönsak, eller alternativt ett klassiskt grönsaksrecept. Det får ingå kött eller fisk också, behöver inte vara vegetariskt, men en eller flera grönsaker ska ha huvudrollen! Och de får gärna vara i säsong också.

Föreslå en grönsak eller en grönsaksklassiker genom att kommentera i det här inlägget senast den sista augusti. Sedan väljer jag ett lagom utmanande förslag, tillreder nånting gott och bloggar om det.

Hoppas på många fina idéer, som vanligt!

9 kommentarer:

 1. Jag föreslår att du tillreder nåt av pumpa och bönor.

  -fairy-

  SvaraRadera
 2. Gör nåt med valfri skogssvamp och broccoli. :)

  SvaraRadera
 3. Savoykål och äppel!

  x mippe

  SvaraRadera
 4. Vilka toppenidéer... muuummms! Flera idéer tas gärna också emot!

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vilja ha någon bra användning för jättebönor. De är så goda i Grekland men här hemma blir de ointressanta av någon anledning :)

  Broccoli är super nyttigt, jag vet. Rå går bra ner som råkost blandat med t.ex. vitkål och morot men kokt har jag svårt för. Vad kan jag göra åt det?

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset, Pia. Vad är jättebönor? Vita eller gröna? Har tyvärr aldrig hört... förutom stora vita bönor om det är dem du menar.

  Tips för broccoli: ångkoka just så länge att du har svårt att ännu få gaffeln i stjälken (5 minuter kan räcka). Ät med äkta smör. Hos oss älskar vi broccoli! En annan goding är broccolipastan, finns här på bloggen. Men du äter inte vete, så jag vet inte om det finns något bra att ersätta det med.

  Kanske nån annan har fler broccolitips?

  SvaraRadera
 7. Menar Pia månne bondbönor? Sådana får man ju alldeles för sällan här i Finland, men måste helt enkelt odla dem själv.
  Svamp är en super vege-ingrediens! T.ex i risotto. Eller med pasta!
  Ångad broccoli med god olivolja o flingsalt är inte heller alls fel ;-)

  SvaraRadera
 8. Jag menade sådana som utomlands kallas Giant beans, t.ex. i Grekland har de underbart goda vegerätter av dessa. Som kokta är de stora, vita, platta och nästan runda. Kanske de inte finns här annat än på burk? Torkade borde ju finnas förstås men kanske det är förklaringen till att jag bara stött på dem vid medelhavet?
  Vilken utmaning du fick!

  SvaraRadera
 9. OK, Pia! Jag tror jag kallat dem stora vita bönor. Jag har dessvärre inte hunnit välja min utmaning ännu, för jag vet inte om jag kommer att hitta pumpa eller färsk skogssvamp ännu... Men idag eller imorgon ska jag nog välja! :)

  SvaraRadera