söndag 1 augusti 2010

Marockansk kycklingtagine

Vi har en tagine. Det är en marockans gryta med ett lock med en skorsten. Vår version är visserligen från Ikea, men god mat blir det.

Tid: 120/45 minuter, ca. För 7 personer (vi hade besök).

Det var mest mannen som lagade, jag styckade bara grönsaker. Mannen fräste sex kycklinglår i taginen i olja och smör, som han kryddat med harissa och lemon tahini, ingefära, kanel, saffran och honung.

Ovanpå det hällde vi några dl tinad kycklingbuljong från frysen, en halv burk hela tomater, lite tomatpuré samt några hackade lökar och skivade vitlöksklyftor. Jag styckade en squasch (från egen trädgård!), en röd paprika, en gul och en orange paprika, och skivade ett fänkålshuvud. Mannen skar torkade ekologiska aprikoser i bitar och lade dem samt en stor nypa ekologiska russin i taginen, samt fänkålen.

Så fick taginen puttra för sig själv ungefär 40 minuter. Då lades squasch- och och paprikabitarna i, och det fick fortsätta att puttra ca 20 minuter.

Vi serverade med lite couscous och quinoa, men det går bra utan också om man t.ex. vill undvika kolhydrater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar