Det här är en bok jag önskar varje läkare och dietist skulle läsa. Utgångspunkten för det sätt att se på kost och hälsa som jag representerar är evolution, vetenskap och beprövad erfarenhet. Gary Taubes' bok står huvudsakligen för vetenskapen. Han går igenom all forskning inom området kost - diabetes - övervikt som gjorts sedan 1800-talet och synnerligen sakligt och kritiskt.
Det är ingen lätt bok! Och tyvärr har den inte översatts till svenska eller finska. Den innehåller mycket vetenskaplig och medicinsk terminologi. Det tog mig nästan hela semestern att plöja igenom den. Men det var det minsann värt.
Gary Taubes är en prisbelönt vetenskapsjournalist som specialiserat sig på kontroversiell vetenskap. Han har skrivit för Science och andra stora tidskrifter i tiotals år. Bara för den här boken intervjuade han över 500 personer, bland annat läkare och forskare. Källförteckningen är häpnadsväckande.
Boken, som är över 500 sidor lång, är indelad i tre huvuddelar. På de första knappt 100 sidorna behandlas fett-kolesterol-hypotesens uppkomst och antagning. I den andra delen, på drygt 100 sidor, behandlas kolhydrathypotesen, som fanns långt före fett-kolesterol-hypotesen, och vilka undersökningar som stödde den. I den tredje och största delen behandlas övervikt och fetma.
En av de saker som kommer fram i boken är hur otroligt svaga grunder fett-kolesterol-hypotesen ens nånsin stod på. Idag finns det inga grunder för den. Jag talar alltså om hypotesen att fett i kosten leder till högre kolesterol som i sin tur leder till hjärtsjukdom. På 50-talet fanns en enda studie, och det var Six countries-studien, som ansågs stöda hypotesen. För det första var det enda resultatet av den studien ett statistiskt samband, som inte är samma som ett orsakssamband. För det andra var studiens resultat tillfuskade - närmare tjugo länder hade lämnats bort från de publicerade resultaten för att ge ett vackert samband. Läggs alla länder dit, försvinner sambandet.
En annan sak som kommer fram i boken är hur otroligt starka grunder det finns för kolhydratshypotesen, det vill säga att ett stort intag raffinerade kolhydrater (socker, vitt mjöl) leder till hjärtsjukdom. Och alla andra sjukdomar som associeras till det metabola syndromet, bland annat övervikt, högt blodtryck, blodfettsrubbningar, demens och cancer. Praktiskt taget all forskning som gjorts ända sedan 1800-talet har visat detta samband. Men sedan fett-kolesterol-hypotesen antogs som en sanning har kolhydratshypotesen hamnat helt i skymundan.
Om du är intresserad kan du läsa mer om fett-kolesterol-hypotesen genom att klicka på etiketterna fett eller kolesterol.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar