måndag 23 augusti 2010

Boveteplättar med grötrest och äppelmos

Plättar behöver väl inte ha vete? Vi är två i familjen på vetefri diet just nu, så det var bovete som gällde i plättarna.

Tid: ca 30 minuter. För 4 personer. Skulle nog ha räckt åt en femte också.

Jag tittade först in i kylskåpet och upptäckte en grötrest från föregående kväll, ungefär en portion rågflingsgröt. Började så med att vispa upp fyra ägg med grötresten. Så vispade jag i lite mjölk och bovetemjöl anefter. Totalt gick det i drygt 2 dl bovetemjöl, och smetens mängd var 1,1 liter till sist.

Mellanflickan stekte plättarna i smör. Vi åt dem med äppelmos som mannen lagat idag genom att sjuda äppelbitar (från egen backe) i en skvätt vatten, en sked äppelcidervinäger, samt lite honung och lite rörsocker, och stavmixa när de mjuknat. Gott!

4 kommentarer:

  1. Tänkte också göra boveteplättar här någon dag :)

    SvaraRadera
  2. Vad kul, Malin. Har du lagat redan? Jag tycker de var godare än "vanliga" veteplättar. Och särskilt trevligt att bovetemjölet inte klimpar sig när man vispar ner det!

    SvaraRadera
  3. Blinier är ju alltid gjorda på bovete!

    SvaraRadera
  4. Om blinier, javisst! Ser fram emot att blogga blinier nån höstigare eller vintrigare dag, nu när jag har bovetemjöl hemma och allt :).

    SvaraRadera