tisdag 15 februari 2011

Läsvärt: Energibarn av Anna Hallén

Boken Energibarn har underrubriken Våra älskade skitungar. Det gillar jag. Anna Hallén undviker att odla alla de många bokstavskombinationerna mer än nödvändigt. Där det är relevant, använder hon ändå de rätta "diagnoserna"; ADHD, ADD, DAMP, AS, med flera. Så det är dessa barn boken handlar om, plus de barn som inte fått någon diagnos men ändå har en del av symptomen.

Boken handlar om hur man som förälder eller annan vuxen i barnets närhet (t.ex. lärare, assistent) kan hjälpa till att göra barnets liv mer fungerande. Både med praktiska arrangemang, inlärningsmetoder och en kost som fungerar bättre för barnet. Den är proppfull med konkreta tips och exempel från verkliga livet.

En mindre, men kanske än viktigare, del på ungefär 30 sidor handlar om kosten. Ett väldigt bra sammandrag om vilka faktorer i kosten som kan påverka barnet. När jag läst och lyssnat i andra källor om energibarnen och kostförändringar har jag upptäckt två saker:
  1. att barn påverkas individuellt av kostfaktorer, och 
  2. att ett barn ofta kan påverkas av åtminstone 2-3 helt olika faktorer i kosten, t.ex. socker, gluten och kasein (mjölkprotein).
Förutom socker, gluten och kasein kan även glutamat påverka barnens beteende, samt vissa andra livsmedeltillsatser såsom färgämnen, och sist, men inte minst, omega 6/3-balansen.

I slutet av boken finns en liten mängd jättefina recept på mat som är barnvänlig, enkel, nyttig och undviker de födoämnen som kan vara skadliga för barnet. Recepten har Anna tagit fram tillsammans med Birgitta Höglund, som är en välkänd matbloggare.

Boken har bara drygt 100 sidor, men är stor till formatet och motsvarar därför i läsmängden ungefär dubbelt upp.

Ack om bara alla föräldrar, lärare och assistenter till barn med dessa utmaningar och hinder kunde läsa den här boken!

Och, som Anna skriver redan i baksidans introduktion: Barn vill om de kan. Det kanske låter bekant nämligen - man säger ofta att barn kan om de bara vill. Men se, det gäller inte energibarnen. För de kan ju ofta inte. De har hinder i vägen och behöver finna lösningar för att kunna, och då vill de också. Du förstår skillnaden?

Vill du bekanta dig mer med Anna Halléns tankar, läs gärna hennes blogg: http://www.annahallen.se/

PS. Och varför vet Anna så bra vad hon talar om? Jo, förutom att hon är otroligt erfaren och påläst så var hon ju själv ett energibarn. Och hon fann ett sätt att fungera bra, nu som vuxen som framgångsrik författare, föreläsare och kostrådgivare. Bland annat.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar