söndag 13 februari 2011

Medelhavsinspirerad fiskgryta med aioli

Aj aj, den här var verkligen god! Jag hade tänkt laga bouillabaisse, som ett par gånger faktiskt också önskats av mig (sorry!), men det visade sig att vi inte hade hela tomater på burk, så det fick bli en annan version.


Tid: 60/45 minuter. För 5 personer.

Vi hade två sorters fisk, bägge med reset med: en halv torsk (relativt liten) och en liten sik. Började med att filera och koka buljong på huvud, ben och skinn. I buljongen hade vi just så mycket vatten att det täckte, en skvätt vittvin, en bit av det grönare på purjon, ett lagerblad, några vitpepparkorn, en nypa fänkålsfrön och lite havssalt.

Vi skalade och delade i bitar tre morötter och ca 6 potatisar, en bit purjo och en halv paprika. Dessa lade vi att koka i silad buljong när buljongen kokat ungefär en halvtimme.

Under tiden lagade vi aioli. Vispade två äggulor med ett par pressade vitlöksklyftor, och vispade ner olivolja i en tunn stråle tills såsen var blank och fin. Tillsatte en litenliten knivsudd cayennepeppar och lite salt i aiolin, smakade av.

När potatisen var nätt och jämnt mjuk, lade vi i fiskarna i mellanstora bitar, samt ett paket musslor och en handfull räkor, och en handfull klippt dill.

Efter några minuter var fisken mogen och räkorna tinade och genomvarma. (Jag lyckades få spadet att skära sig, så nu tänker jag beskriva hur jag borde ha gjort och tänker göra nästa gång!) Då silar man spadet ännu en gång så att grytans fasta del hamnar i en skål. I kastrullen vispas sedan ner två matskedar aioli blandat med ytterligare 1-2 äggulor. När såsen är slät smakas den av med salt och peppar, och de fasta delarna (dvs grönsakerna, fisken och skaldjuren) läggs tillbaka i grytan, och den är klar att serveras!

Servera aioli till.

För en LCHF-version kan du byta ut potatisen mot t.ex. squasch och mer paprika.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar