Härlig veckoslutsmiddag. Särskilt svamparna var så goda att vi båda bara åt och åt...!
Tid: över en timme totalt. För 5 personer, men stek blev det ännu kvar för en extra gång.
Vi tog fram rensteken i tid för att få rumstemperatur (ett par timmar). Han stekte först hela biten runtom i gjutjärnspanna. Sedan kastade han i några handfulla stortärnad morot, rotselleri och lök med lagerblad och enbär, salt och peppar, och äkta hemkokt nötbuljong så att rotsakerna nätt och jämnt täcktes. Där fick rensteksbiten mogna i buljongen. Han svängde på den emellanåt.
Mannen klyftade potatisar och skivade champinjoner. Potatisen smorde han med olja som var kryddad med färsk timjan, rosmarin och salt. Svamparna smorde han med samma röra samt söndersmulad trattkantarell, vilket gav dem en mer intensiv svampsmak. Dessa rostades sedan i ugn så de blev både mjuka och frasiga.
Buljongen från steken silade och reducerade han med en skvätt portvin till en god, mörk sås. Smakade av.
Till sist åkte steken ännu in i ugnen för en stund med stektermometer i. Den fick vara där tills temperaturen var 67 grader. Sedan fick den vila i folie tills allt annat var klart, och den skivades tunt.
_
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar