onsdag 23 februari 2011

Groddarna har grott!

Jag påminde för en tid sedan att tiden är inne för fräscha, hemodlade groddar av alla de slag! Mina groddar har nu äntligen grott. Jag gjorde något nytt faktiskt, jag blandade alfalfagrodd med belugalins, i samma burk.


Här är, än en gång, länken till förra årets groddinlägg. Om du vill följa med anvisningarna, starta läsningen nerifrån: http://flo-food.blogspot.com/search/label/groddar

6 kommentarer:

 1. Var köper man mungbönor? Kan man grodda torkade ärter också? Eller är dom "döda"?

  SvaraRadera
 2. Mungbönor finns inte i alla butiker men brukar finnas i större matbutiker där var det finns torkade kikärter, bönor och andra baljväxter. Definitivt kan du grodda ärter också!

  SvaraRadera
 3. Nu måste jag ge groddandet en chans igen. Har till och med två groddburkar som inhandlades enkom för ändamålet, men tycker att mina groddar inte alltid blir så bra. Kanske de har det för ljust inne i torkskåpet också?

  SvaraRadera
 4. Angående ljus, så har jag inget torkskåp alls utan har dem på en öppen torkhylla, med en vikt pappbit framför. Det verkar funka. Det är säkert mörkare i ditt torkskåp. Enda orsaken till att groddarna gror dåligt jag har märkt är om man antingen glömmer att skölja dem för ofta (ska man göra morgon och kväll), eller fröna/bönorna är gamla (bäst före-datumet står på påsen).

  SvaraRadera
 5. Jag har tidigare groddat linser och alfalfa men nu skulle jag grodda mungbönor... Endel grodde och endel inte, vilket var lite besvärligt för de förblev små och hårda och ganska "sandlika" när man sedan skulle äta dem... På något sätt tyckte jag annars också att det gick ganska långsamt, vilket ledde till att endel groddar nästan blev för stora, och t.o.m lite bruna och vissna i ändorna innan ens de flesta var färdiga... Tråkigt... Har någon annan haft liknande problem?
  -morsa

  SvaraRadera
 6. Morsa, jag har haft helt liknande problem en gång då groddarna var gamla. Senast med alfalfan grodde bara hälften, tror jag. Ibland kan det hända att datumet på påsen inte gått ut men att de t.ex. lagrats för varmt eller för kallt eller för ljust och därför inte gror.

  Går det så kan man ju alltid fylla burken med vatten och låta de hårda sjunka till botten och skilja bort dem, kasta dem helt enkelt.

  SvaraRadera