tisdag 22 februari 2011

Stekt sik med ångkokt broccoli

Enkelt är ofta godast. Det här var sååå gott! Den här gången, på grund av mjölkfri februari, stektes siken inte i smör utan i olivolja.


Tid: ca 20 minuter (+ rensning, då vi faktiskt hade en hel sik!). För 4 personer.

Mannen rensade först den lagom stora siken, och vi satte genast på ett buljongkok för nån annan dag, av fiskens ben, fenor och huvud (förutom gälar). Han fjällade fisken, skar filéer, och tog bort benen med pinsett.

Resten var mycket enkel! Jag skalade det yttersta från broccolinas skaft (det är ofta träigt), och satte den att ångkokas. Så gjorde jag en enkel mjölkfri sås av majonnäs, citronsaft och hackad färsk timjan.

Mannen saltade och vitpepprade (han mortlade hela vitpepparkorn med havssalt) sikfiléerna. Han stekte dem först med skinnsidan neråt, och så på andra sidan, tills de var nätt och jämnt genomstekta och skinnsidan var lagom frasig.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar