söndag 6 februari 2011

Rengryta med svamp i ugn

Vi beställde i höst en halv ren rakt från Lappland. Än har vi många bitar i frysen. Idag var det dags för en bogstek i ugn.

Tid: 4 h / 30 min. För 5 personer.

Mannen stekte renbitar snabbt i olivolja i en ugnsfast gryta, tillsammans med ett par handfulla champinjoner och lök. Så hällde han på ett par dl rödvin och ett par handfulla torkade trattkantareller. Ett par grovt strimlade morötter. Salt och peppar, vitlök.

Så lade han in grytan i ugnen på 120-150 grader för några timmar. 3-4 timmar skulle säkert räckt, men den var mer än fyra timmar. Under tiden var vi ute i den underbara vinterdagen, och hann ännu gå i bastun :).

När maten var klar lagade mannen ännu en sås på lite sky och lite mer rödvin och en halv tesked honung, som han lät koka ner i 10-15 minuter.

Och så serverade vi också krossade lingon till. Det var verkligen gott!
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar