måndag 5 april 2010

Veckans gourmet: grissida med savoykål

Idag firar vi annandag påsk och därför också förlovningsdag.

Till middag blev det grillad grissida. Det är en återkommande favorit hos oss, bland det godaste vi kan hitta på och ändå ganska enkelt att göra! Som tillägg stuvad savoykål och kokta ärter.

Huvudkock: mannen. Tid: 150/60 minuter, ungefär. För 5 personer.

Lägg grissidan (sån med ribs, heter "kylki" på finska) att koka i en stor kastrull med vatten. Salta vattnet ordentligt, lägg i hel svartpeppar och några lagerblad. Där får den sedan koka ca 1,5-2 timmar. Vi hade två paket grissida, sammanlagt nästan 2 kg, och det blev 1-2 portioner över.

Strimla savoykålen grovt. Smält smör i en gryta, lägg i en skivad lök, en dl buljong från griskoket, och 2 dl grädde. Krydda med 1-2 teskedar senap. Lägg sedan i savoykålen och låta den koka mjuk. Rör om emellanåt. Smaka sedan av med salt och peppar.

Glaseringen: blanda ett par dl rödvin och några rejäla skedar honung i en liten kastrull, krydda med t.ex. lite röd sås eller andra favoritkryddor, salt behövs också. Låta koka ner tills det tjocknar. Ta ut grisbitarna ur grytan, lägg dem på ett ugnssäkert fat och pensla med glaseringen. Lägg in i 225 graders ugn för ca 20 minuter.

Det var underbart gott! Savoykålsstuvningen gör vi säkert om nån annan gång.

4 kommentarer:

  1. Oj, vad gott det ser ut och låter! Jag nappar receptet på ribsen av dej:)
    D.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt, D.! Berätta sen hur det blev :)

    SvaraRadera
  3. Ser jättemums ut! Utom ärterna :D Vi måst o prova nån dag.

    x mippe

    SvaraRadera
  4. Jå, ersätt ärterna. Så där färgoptimerat var det ju inte med ärterna heller. Kanske brysselkål? ;) aj nä, kanske lite kåligt... :P Morot eller rostad paprika kanske... nam....

    SvaraRadera