tisdag 13 april 2010

Veckans klassiker: kålgryta

Egentligen gör vi den inte så ofta på klassiskt vis, utan på eget vis med lite indisk kryddning. Den helt traditionellt klassiska görs på samma sätt som den här men kryddas med endast salt, peppar och sirap. Kålgryta är hos också barnens favorit, de älskar båda sorterna lika mycket.

Tid: 75/15 minuter. För 5 personer x 2-3 måltider.

Fräs hackad lök i olja i en stor kastrull. Tillsätt curry och spiskummin, och lite vit sås om du gillar vitlök. Fräs ca 1 kg malet kött, vi hade ekologiskt nötkött. Det behöver inte bli brynt runtom, utan allt går bra att göra i en och samma gryta, rör bara om emellanåt. Salta och peppra köttet.

Strimla ett helt eller knappt kålhuvud, lägg den i grytan. Häll på ca en dl hemkokt buljong - vi använde en skyrest från kylskåpet istället. Kålen börjar vätska av sig efter några minuter. Mer salt och peppar, och så lite sirap. Balansen mellan saltet och sirapen måste smakas av ännu till sist.

Så får grytan puttra tills kålen mjuknat, minst 40 minuter men helst en timme. Rör gärna om emellanåt bara för att känna den ljuvliga doften! Annars klarar den nog sig bra helt själv också faktiskt.

Vi kokade potatis till idag - men vi äter den lika ofta LCHF*-style också dvs som sådan. Lingonsylten passar bättre till den klassiska finska versionen tycker jag, men vissa i vår familj använder den också till den här versionen.

* LCHF = Low-carb, high-fat, dvs. kolhydratsnålt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar