Förrätt: rågbröd med smör, rillettes och groddar.
Huvudrätt: yttre filé av gris, endivsallad gratinerad med bechamelsås, morotsslantar stuvade i smör med timjan, samt kokt potatis, och rödvinssås.
Efterrätt: små plättar med jordgubbssylt och vispad grädde, som pappa hämtade.
Tid för för- och huvudrätt: 60/60 minuter. För 7 personer. Eller egentligen var vi 2-3 kockar i köket så vi jobbade nog mer än 60 minuter ihop. Alltid lite svårt att räkna dessa festligare middagar, men en relativt enkel meny var det nog.
Köttet: mannen skar upp ett snitt i grisytterfilén, och fyllde med grön sås (se "kocktips"). Så fräste han den i hög värme på alla kanter i gjutjärnspanna, innan han lindade in den i bakplåtspapper och satte den i ugnen med termometer. När termometern visade 68 grader tog han ut den och den fick vila 10-15 minuter innan han skar upp den i ca 1 cm skivor.
Morötterna: Jag lade en stor klick smör i en kastrull, sedan sex skivade morötter, som jag svängde runt i några minuter, och så några skedar buljong, några timjankvistar, och så fick de koka sakta i ca 30 minuter.
Såsen: rödvin och lite buljong får koka in. Sedan när köttet kommit ut hällde mannen skyn i såsen, och redde genom att vispa ner en liten smörboll med vetemjöl i, och koka upp såsen snabbt.
Däremellan kokade jag lite potatis. För en LCHF-version lämnas potatisen helt enkelt bort, och bechamelsåsen ersätts med t.ex. hollandaisesås.
Supergott!
Endiv är ju super gott! Hoppas du får en trevlig vecka. =)
SvaraRaderaDu har så rätt, Jenny, endiver är super! Här i våra matbutiker är de bara rätt sällan bra - ofta är de gröna i kanterna då de ligger och får ljus på sig. Butikspersonalen tycks inte förstå att de inte tål ljus. Men den här gången hittade jag såna här fina!
SvaraRadera