onsdag 13 april 2011

Räk- och tomatsoppa på fiskbuljong och rester

Vi åt röding häromdagen, och kokade så klart en buljong på benen, huvuden och skinnen. Den buljongen blev en härlig räksoppa, där också en risrest slank ner. Mycket annat råkade vi inte ha hemma just den här dagen.


 Tid: 20 minuter. För 5 personer.


Jag började med att koka upp fiskbuljongen. Det fanns ca 4-5 dl av den, tippar jag på. Jag skar två gula lökar i klyftor, lade i så fort buljongen kokade. Jag lade i en hel burk hela ekologiska tomater och vätskan i burken. Lät det koka upp igen. Lade i en rest av rött ris från dagen innan, ca 3 dl. Tog fram 3-4 dl räkor från frysen, lade i hälften. Tog fram 2 dl ärter från frysen, lade i hälften. Lät det fortsätta puttra sakta.

Kryddade med curry, en tesked hemlagad senap, en matsked hemlagad röd sås, 1-2 teskedar torkad oregano, svartpeppar samt en handfull färsk oregano.

Hällde i 2 dl grädde och stavmixade allt noggrant. Riset fungerade som redning, konsistensen blev jättefin och soppan blev lagom mättande.

Smakade av, och tillsatte de hela räkorna och ärterna som fanns kvar. Samt rejält med klippt dill, blandade i det mesta och lade en del på till sist.

Vi åt soppan med karelska piroger som mellanflickan hade gjort helt själv, jag ska blogga om dem så fort jag hinner.
_

4 kommentarer:

 1. De ser gott ut! Måste ta å testa! :D

  SvaraRadera
 2. Vilka fina karelska piroger, och visst verkar soppan också fin :-) Har länge redan "drömt" om att starta ett projekt och laga en hel hög med piroger, men också projekt "tvätta fönster" väntar och ganska många andra... Så får se. Skulle fråga gällande tomaterna, använder du mat på konservburk ofta? Ett tag sen var det ju en hel del prat om bisfenol i tuttflaskor och i samma veva tycker jag det också nämndes någonstans att också konservburkarna lossar bisfenol i maten, så jag har blivit lite sparsam med att använda konserver nu. Vad känner du till om detta? Kanske jag tom. minns fel :-/

  SvaraRadera
 3. Jepp, gott var det! Angående konserver, nej, vi använder inte ofta konserver. Tomat på burk och ibland tonfisk, makrill och ansjovis är ungefär det enda. Använder oftare passerad tomat på tetra än hel tomat på burk. Men vi äter ingen färsk tomat alls på vintern, så ibland vill man ha burktomat, som dessutom är väldigt vitamin- och antioxidantrik. Jag är medveten om att det finns bisfenol A i dem, och jag är supernoggrann med att aldrig lagra maten i öppnad burk ens kort tid, utan byter då kärl ifall det blir över.

  SvaraRadera
 4. Ok, så tyvärr stämmer bisfenolsaken då. Japp, det är bra med tetraburkar nuförtiden. Pirkkas luomutomatkross tycker jag är väldigt god!

  SvaraRadera