tisdag 25 januari 2011

Citronsmakande grisinrefilé med gräddiga salviachampinjoner

Mannen hade planerat maten idag. Han trodde mig aldrig när jag försökte få (också) honom att söka till MasterChef :).

Tid: 35/20 minuter. För 5 personer, en portion blev över.

Vi började med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan klyftade vi två lökar. Mellanflickan var också med, hon klyftade 15-20 stora champinjoner.

Stora gjutjärnspannan hettades upp med smör, och två grisinrefiléer (totalt ca 900 gram) saltades och pepprades och frästes snabbt i pannan på alla kanter. Skalet av en citron revs. Filéerna lades sedan i bakplåtspapper, citronskalet över dem samt en del salviakvistar, med stektermometer, in i ugnen. Där fick de ligga tills de var 72 grader varma.

Under tiden fräste vi champinjonerna och löken i både smör och olivolja, och mycket av det. Salt och peppar, och så ca 2 dl grädde som fick koka ner medan köttet mognade i ugnen. Mot slutet tillsatte vi ännu en halv dl creme fraiche i svampstuvningen, och lät koka ner ännu lite.

Tog fram filéerna, och lät dem vila några minuter. Smakade av svampstuvningen med salt och peppar, och rörde ner färsk hackad salvia. Skar filéerna i tjocka skivor. Klart!
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar