Jag frågade i januari vad du äter till frukost. Hela 63 bloggläsare har svarat. Inte överraskande, vi äter bra frukostar här på bloggen. En tredjedel av oss äter ägg, en tredjedel yoghurt, och ungefär hälften smörgås. En fjärdedel äter frukt eller bär. En mindre del äter gröt, mysli eller flingor. En del åt helt andra saker än jag listat, läs mer här!
Men hur är det egentligen - finns det någon absolut sanning om vad som är en bra frukost?
Jag har läst många böcker om kost och näring. Och det är faktiskt inte så enkelt det där med frukost. En del tycker att frukosten är dagens viktigaste måltid, en del tycker att frukosten ska innehålla en fjärdedel av dagens energi, en del tycker att man inte alls ska äta på morgonen, en del tycker att man bara ska äta frukt på morgonen, och andra tycker att det beror på om man är fysiskt aktiv under dagen eller inte.
Hur gör jag själv då? Jag äter en frukt och dricker en stor kopp caffelatte. Varm mjölk (som jag förr värmde i mikro men numera på spisen, förutom då mannen är snäll och skummar mjölken) med en espresso i. Frukten varierar enligt säsong - just nu är det oftast en mandarin eller två, en apelsin, eller ett glas utspädd kallpressad havtornssaft. På veckosluten en smoothie. Så här mår jag själv bra.
LCHF-entusiasterna brukar äta en stadig frukost. Ofta med ett par ägg, gärna bacon, skinka, och andra proteiner. Kanske turkisk yoghurt. Mår de bra på det, är det ju prima.
Jag själv brukar äta lunch på jobbet kl 11, inte för att jag är hungrig då, utan för att mina närmaste arbetskompisar vill äta då, och jag äter gärna med dem. Äter jag en stadig frukost kl 7.45 så är jag inte hungrig kl 11. Eller nja, äter jag gröt eller smörgås är jag faktiskt hungrig kl 11 (pga blodsockerraset!) men jag behöver verkligen inte mat så ofta. Ingen mänska, som inte är fysiskt aktiv i sitt jobb, behöver mat så ofta, tycker jag. Barn är ju ganska aktiva, så de kan behöva det. Vad tycker du?
I den kinesiska läkekonsten förespråkar man en relativt stadig frukost, och förhållandevis lätt mat på kvällen. Även de finländska officiella matråden går lite i den riktningen.
Men en annan bok jag läser just nu, "Ät vad du är" av Eva Bülow, liksom t.ex. Fit-for-life -skolan och många fler, har en helt annan princip: Kl 4-12 (dvs morgon och förmiddag) sker utsöndring, och då ska man inte äta nånting annat än frukt. Upptagningen sker sedan kl 12-20, och tillgodogörandet pågår sedan resten av kvällen och natten kl 20-4. Enligt den principen vill inte kroppen ha nya saker att hantera då när den håller på och utsöndrar, det stör kroppens balans.
Vad tycker du?
_
Allt för ofta i dessa näringsdiskussioner glöms det kalla faktum bort att alla levande väsen o ansett vikt, kroppsbyggnad och levnadsstil är beroende av föda dessutom flera gånger under dygnet, alla djur är pålagda att äta minst två gånger om dagen för att kunna upprätthålla en fysisk och psykisk balans. Tiden för intagandet av måltiderna är en inbyggd reflex, en medfödd instinkt och överlevnadsmekanism. Tyvärr så har vi moderna människor skapat oss den fördelen att vi kan reglera den här mekanismen, på både gott som ont, vi kan tänka självständigt och därför också anser vi oss kunna bestämma när den rätta tiden för den avgörande måltiden skall äga rum, så har det inte alltid varit. Jag anser att det viktigaste är inte när du äter utan hur mycket och hur många gånger om dagen du äter, och självklart också hur aktiv du är, men kom också ihåg att hjärnan behöver konstant näring för att kunna vara aktiv.
SvaraRaderaMin frukost ser också ganska långt ut som din; kaffe med mjölk och frukt. Jag bekantade mig med Fit for Life redan för ca. 15 år sedan och tyckte mycket lät rätt så vettigt. Jag är inte hungrig på morronen, oftast kommer hungerkänslorna på förmiddagen och då blir det turkisk yoghurt med nötter eller annat gott. Tycker personligen det är rent ut sagt obehagligt att äta om man inte är hungrig. H. Camilla
SvaraRaderaTack Christian och Camilla för era synpunkter! Ja, det är sååå viktigt att lyssna på sin kropp. Många mänskor "luras" i dagens läge av vissa signaler i kroppen, och litar då inte mer på kroppen. T.ex sötsuget, och enorma cravings efter pizza, chips, dålig choklad och fabriksglass. Det är egentligen inte kroppen som talar då, utan signalerna i hjärnan. Det är kroppen vi ska lyssna på, vara lyhörd för. Det kan man nog vara ännu idag, även om det ofta är svårt!
SvaraRaderaÄnnu om Christians kommentar om att hjärnan behöver "konstant näring för att kunna vara aktiv". Visst behöver hjärnan glukos, det är klart. Men - själv är jag totalt skarp utan att äta jämt. Det är verkligen en vanesak om kroppen kan upprätthålla glukosnivån i blodet utan konstant sockertillförsel "utifrån" eller inte. Levern kan reglera den, bara man låter den. Jag tror mänskan i alla tider fått lov att hålla huvudet kallt också utan att äta "konstant", och därför funkar det ju också.