lördag 8 januari 2011

Klassiska blinier med smör, smetana, rom och lök

En burk rom fanns kvar i frysen från julafton - och vad gör den för nytta där, tänkte vi? Så det blev vårt kvällsmål denna sköna lördag.

Tid: 5 minuter röra ihop smet, 2 h jäsa, 15 minuter steka. För 5 personer.

Då jag aldrig lagat blinier förr (? eller har jag för länge sen? Blir osäker...) så använde jag detta recept från nätet: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/paaruoat/gluteenittomat_ruoat/blinit/. (Receptlänken är tyvärr på finska, men det väsentliga är att den inte innehåller vetemjöl utan bara bovete)

Då jag inte hade gräddfil eller bulgarisk yoghurt, och istället hade en creme fraiche som skulle användas upp, så ersatte jag degens vätska med en blandning av creme fraiche, mjölk och turkisk yoghurt.

När jag stekte dem hade jag tydligen för hög värme hela tiden även om jag sänkte varje varv... först de allra sista blev rätt färg, tycker jag. Tydligen ska det vara betydligt lägre värme än när man steker plättar. Nästa gång bättre tur. Svårt var det minsann inte att göra smeten, tvärtom. Så det blir säkert av på nytt något tag.

Vi serverade blinierna med smör, smetana, regnbågsrom och finhackad rödlök. Samt kryddgurka och honung till. Gott är det ju också med t.ex. kallrökt lax.
_

2 kommentarer:

  1. Nästa gång du lagar kommer jag gärna på visit. Det är så länge sedan jag har ätit blinier och jag tycker att det är så gott.

    SvaraRadera