söndag 30 januari 2011

Flo inleder mjölkfri februari!

Jag slutade ju i somras med allt glutenhaltigt spannmål, för att småningom ta tillbaka havre, råg och korn (och konstatera att jag fortfarande inte tål vete). Jag har mått bättre än någonsin. Min röda, kliande och tidvis finniga ansiktshy blev bra. Nu i vinter har jag till min stora glädje konstaterat, att jag, trots den kalla vinter, inte haft näsblod en enda gång. Något jag alltid haft, särskilt om vintrarna. Så det är något med slemhinnorna också som är friskare.

När jag inledde dieten så var min plan att testa en månad glutenfritt och sedan en månad mjölkfritt, för att se om min hy kunde bli friskare. Dessa två produkter hör nämligen inte till mänskans ursprungliga föda, och därför tål många mänskor inte dem. Men jag behövde inte gå till det mjölkfria, för hyn blev bra med en gång.

Nu har jag blivit nyfiken i alla fall, och även en av mina döttrar har ett hudproblem som vi inte hittat en lösning på ännu. Och kanske man kan må ännu bättre än man gör, även om man mår riktigt bra? Så jag har beslutat att testa mjölkfri februari. Även mannen är med.

Det blir många saker att ersätta eller sluta med: caffelattemjölken, grädden (närmast i såser), osten (oj nej!), smöret (blir kanske kokosolja på rågbrödet, och ghee och olja för stekning). Sporadiskt använder jag också turkisk yoghurt och creme fraiche i normala fall. Men vi ska överleva det!

Tips för hur jag ska fixa en mjölkfri caffelatte mottages med tacksamhet! Jag vill helst inte sluta med kaffet helt, för då kan jag ju inte ge äran åt (enbart) mjölkfriheten ifall jag mår bättre.

Återkommer till ghee sen när jag hunnit tillverka min ghee. Ghee är ett kokt smör där mjölkproteinet sjunkit till botten så att i praktiken endast smörsyran (det rena fettet) är kvar. Det kan man steka i, och det håller länge i rumstemperatur. Man kan också köpa färdig ghee i etniska affärer, den används i Indien.
_

5 kommentarer:

  1. Ni är duktiga som tar er an en sådan utmaning!

    Det är många hälsogurun som förespråkar att en mjölkfri diet är det enda rätta pga. att intag av mjölkprodukter kan leda till kronisk förhöjning av inflammationsnivån i kroppen.
    Jag har läst ganska mycket olika teorier om kronisk inflammation den senaste tiden. Bl.a. om att fysisk och/eller psykisk stress kan lägga grunden för inflammation (ökad frisättning av noradrenalin i tarmen nedsätter immunförsvaret och ökar infektionskänsligheten)
    och att intag av glutenoider, raffinerade kolhydrater, mättat fett och transfetter bidrar till detta med att bygga på med ökad inflammation i kroppen. Jag tror att stressen bidrar med mycket ont i våra kroppar och det kan vara rätt svårt att mäta eftersom det är så individuellt.
    En stor bov i det moderna födodramat lär också den industriellt bearbetade maten vara.

    Det skall bli intressant att följa era
    erfarenheter. Själv älskar jag naturell- och turkisk yoghurt. Jag skulle väl klara mig utan en månad men att lämna det helt och hållet skulle nog vara vemodigt :(

    SvaraRadera
  2. Spännande, hoppas du bloggar mer om det här! Jag är tidvis mer eller mindre sugen att testa själv, både på att skippa gluten och på att skippa mjölk, men så fegar jag ur. Det är märkligt hur dessa ämnen är så integrerade i vår syn på vad man ska äta, att det knappt går att komma på en frukost som inte baserar sig på spannmål och/eller mjölk!

    Hur ser du på soja-, havre- eller rismjölk i latten? Jag är rätt tveksam till allt av soja ... men om man vill ha en mjölkfri latte måste man väl gå den vägen? Annars tycker jag att kokosolja i kaffet är gott, kanske ett alternativ om man inte vill ha kaffet helt svart?

    SvaraRadera
  3. Hej Mia, tack för kommentaren och frågorna. Jag har haft kokosolja i kaffet, men i espresso (vi har bara sådan) så smakar den inte igenom! Den gör inte kaffet ett dugg lenare :(. Förutom det har jag testat kokosmjölk och havremjölk, jag ska strax blogga om dem. Soja är jag inte förtjust i - den innehåller så många lektiner (gifter) att jag tror på den endast i fermenterad form (t.ex. traditionell sojasås eller tofu).

    Att leva utan gluten tycker jag är hur enkelt som helst, faktiskt. På restauranger får man lätt reda på glutenfriheten, och likaså mjölkfrihet om det gäller det.

    Kom ihåg också att jag har etiketterna "LCHF" (sgs spannmålsfri) och "mjölkfritt" på bloggen. Alltså i den där listan uppe till höger.

    SvaraRadera
  4. Hej mamma, jag tycker att du borde göra en leverlåda utan mjölk. Eller i alla fall vill jag laga leverlåda själv igen.(Jag tror inte ens att bloggen fanns när vi lagade leverlåda själv förra gången.)
    Om inte det, så skulle jag vilja att vi skulle göra sorbet i päronsmak. Det skulle vara intressant.

    h. Mellis

    SvaraRadera
  5. Tack för tipsen, mellanflickan (här pågår lite uppfostran i social media också, som ni ser :). Leverlåda har jag faktiskt bloggat, du kan söka högst uppe till vänster på sidan i sökfältet. Och vi kan säkert laga leverlåda igen nån gång.

    Sorbet är ju en bra idé faktiskt, gumman! Kanske som mysgott under sportlovsveckan? Päron är lockande, måste medge, såna där riktigt saftiga conferencepäron t.ex.? Mums!

    SvaraRadera