onsdag 19 januari 2011

Rädda bina!

Har du nånsin tänkt på vad som skulle hända världen om bina dog ut? Om ingen pollinerar så blir det faktiskt ingenting. Bina hotas nu allvarligt av mänskans leverne, troligen det sätt vi förgiftar våra grödor på. Man har också spekulerat i om det kan vara mobiltelefonernas fält, eller något annat nytt, som gjort att bina minskat så radikalt. Vi kan inte ta kål på bina, vi måste hindra det.

Albert Einstein lär faktiskt ha sagt att om bina försvinner så försvinner också mänskan från den här planeten inom fyra år. Vet inte om det är sant, men när jag funderar på innebörden så kan jag nog köpa det.

Här är länken där snart redan en miljon mänskor skrivit på:
https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees/?cl=901868864&v=8137

3 kommentarer:

 1. Hurra för Nina! Hurra också för bina! Må de leva lyckliga i alla sina dagar : )
  Allvarligt talat - bina är jätteviktiga! Jag kan inte tänka mig en trädgård utan bin. De hör ju dit och sköter hela jobbet. Jag tycker att vi alla behöver ta vårt ansvar och skriva på petitionen.
  Tack för initiativet Nina.

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen expert på ämnet, men det har ju inte hindrat mig tidigare heller... :-)

  Hur stor del av pollineringen står bina för? Här i norden finns väl inte så mycket vilda bisamhällen? Det är väl främst humlor, fjärilar och liknande som står för pollineringen? Humlorna har dock minskat de senaste åren, har jag för mig.

  Vad det gäller biodlingar så har de där problem med nån svamp. Den går att bekämpa men sen är honungen inte mera helt ekologisk...

  I Sverige (känner inte till Finland) har de strikta restriktioner över vart och hur man får flytta bisamhällen och kupor. Om man utför flytt mellan regioner utan konstens alla regler så kommer "Biinspektören" på besök och förstör samhällen och bränner kuporna...

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte hur stor del bina står för, men binas problem tycks ju gälla också en del andra pollinerande, t.ex humlorna (som jag har på min bild också), även om de är olika arter. Ändå tippar jag på att bina står för den stora merparten, faktiskt. På min gård har jag både bin och humlor.

  SvaraRadera