måndag 31 januari 2011

Läsvärt: French women don't get fat av Mireille Guiliano

Den här boken kan se så oseriös ut, men jag gick på intuition, som så ofta, och lånade den i alla fall. Och det var värt det, den var inte ett dugg oseriös, tvärtom. Full med kloka insikter. Jag skrev lite om den redan tidigare.

Guiliano är varken läkare, dietist eller nån annan expert, egentligen, utan företagsledare och vinexpert. Men hennes råd är vettiga. Hon har vuxit upp i Frankrike, men tillbringat sitt vuxna liv i USA.

Första gången hon åkte till USA var hon utbyteselev där, och gick upp i vikt. När hon kom tillbaka till Frankrike gick hon inte ner. En läkare kunde till sist hjälpa henne, och då kunde hon analysera varför det amerikanska sättet att äta hade gjort henne överviktig, och varför hon fortsatte att äta på fel sätt ännu efter att hon återvänt.

Kapitel efter kapitel framför hon kloka insikter om varför de franska kvinnorna älskar mat, men sällan är överviktiga. Har du nånsin tänkt på varför? Här är några av de skäl hon ger:
  • franska kvinnor tänker i allmänhet på god mat, andra kvinnor oroar sig över dålig mat
  • franska kvinnor äter mindre portioner av flera saker, andra kvinnor äter större portioner av färre saker
  • franska kvinnor äter inte fatfree-produkter mm, de vill ha äkta vara men i vettiga mängder
  • franska kvinnor älskar choklad, särskilt den riktigt mörka sammetsaktiga
  • franska kvinnor äter med alla fem sinnen
  • franska kvinnor äter tre gånger om dagen
  • franska kvinnor dricker vatten längs med hela dagen
  • franska kvinnor tycker om att shoppa maten på torget
  • franska kvinnor promenerar alltid när det är möjligt
  • franska kvinnor bantar inte.
Bara för att nämna några saker. Det fanns många fler.

Boken, som har 280 sidor, är trevligt skriven. I början är den till och med skönlitterär i stilen. Men ändå saklig. Inbakat hela vägen finns recept här och där. Jag läste dem också. Vad sägs om t.ex. det här fiskreceptet?
Lägg några bitar lax med skinnsidan neråt i stekpanna. Häll över pressad citron och lite salt och stek dem ca 6 minuter på medelhög värme tills skinnet är frasigt. Kolla att fisken är klar genom att skära ett snitt. Servera!
Boken beskriver en metod enligt vilken kvinnor som har upp till 10 kg övervikt kan bli smala på ungefär tre månader. Jag tycker det är bra att Guiliano inte heller försöker påstå att metoden skulle fungera för personer med fetma. För där behövs oftast radikalare kolhydratrestriktion, även om viss sådan också ingår i Guilianos metoder, som att lämna bort brödet och bakverken, särskilt i början.

Boken betonar njutningen i att äta, njutningen i att laga maten, ofta väldigt enkelt, njutningen i att servera den vackert, njutningen i att tala om hur man ska laga maten redan innan man lagar den, och njutningen i att välja det som är i säsong. För då får man ju längta efter det hela året, och njutningen blir bara större.

Jag storgillade boken, den var inspirerande. Chokladsufflén jag lagade nyligen var direkt från boken. Och jag kommer säkert att laga flera recept. Definitivt läsvärd!
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar