måndag 17 januari 2011

Det där med kosttillskott

Jag följer en hel del olika källor som skriver om naturlig kost och hälsa. Det finns vissa olikheter, men mest likheter. En av meningsskiljaktigheterna är frågan om kosttillskott. En del förordar dem, andra inte. De flesta förordar kosttillskott för vissa personer i alla fall, för bristtillstånd kan ju uppstå. Men en del tycker att alla mänskor i dagens läge gärna ska ta vissa tillskott, till exempel D-vitamin, fiskolja och c-vitamin.

Vad tycker jag då? Min åsikt stämmer ganska bra överens med Anna Halléns. Här har hon skrivit ett inlägg om ämnet idag: http://www.annahallen.se/vitaminer-och-mineraler.

Det enda jag kan tillägga är att selen inte behövs i Finland, för selenbristen i Finland var så pass påtaglig på 1970-talet att man började tillsätta selen i odlingsjorden och därmed är selenhalten bra i både finskt spannmål, ägg och kött.

Förra vintern testade jag med D-vitamin, för hela familjen. Det verkade OK - vi har ganska lite sjuka. I år testar jag att inte ta - och jag är lika lite sjuk. Jag tänker dock börja ta ännu i vinter - jag tänker så att jag tar först när nivåerna i mitt blod börjar vara riktigt låga. De sjunker ju ända till april - ända tills man kan vara ute med minst armarna bara!

2 kommentarer:

  1. Hej, här en till som börjat intressera sig för samma ämnesområden. Kunde du tipsa om några av de källor du följer med? Inte sådana med ett klart tränings/idrottsfokus, utan mera om vårt vardagliga intag.

    SvaraRadera
  2. Hej Markus,
    här är några källor: http://www.annahallen.se/, http://www.biovita.fi/, http://www.pronutritionist.net/, http://www.kostdoktorn.se/. Är du på Facebook? En del av dessa plus många till är mest aktiva där. Om jo så ska jag ge lite länkar till dem också!

    SvaraRadera