torsdag 27 januari 2011

Matpratarkurs på Folkhälsan, matdagbok

Jag ska tillbringa fredagen och lördagen på Matpratarkurs, som arrangeras av Folkhälsan. Stort tack till min bloggarväninna majmamma, för på hennes blogg fick jag idén till kursen. Det ska bli så spännande så jag kan knappt vänta!

Inför kursen har vi som läxa att fylla i en två dagars matdagbok, och då kan jag ju samtidigt publicera den här. Jag stjäl lite idén, återigen, av majmamma, men å andra sidan så skickar jag några läsare till hennes väldigt fina blogg också! så kanske hon förlåter mig ;)

Så här har jag ätit under två dagar:

tisdag 25.1.2011 (förmiddag på kontoret, eftermiddagen på hemmakontoret)

kl 7:40 en caffelatte på 2 dl ekologisk mjölk och en skvätt grädde och en espresso, 3 apelsinklyftor
kl 10:10 mjölkkaffe på 1 dl nybryggt kaffe och 0,5 dl röd mjölk
kl 13:30 en tallrik mustig nötköttsgryta med lite hirsgryn, ett glas vatten strax innan, ett knäckebröd med smör
kl 14:50 en caffelatte på 2 dl ekologisk mjölk och en skvätt grädde och en espresso
kl 18:20 två glas vatten
kl 19:00 grisinnerfilé med massor av gräddstuvade champinjoner, 1,5 portioner.
kl 22:30 ett glas vatten, en liten kopp rödvinsglögg (en knapp dl)

onsdag 26.1.2011 ("vanlig" jobbdag)

kl 8:15 en caffelatte, se ovan (jag drack den i bilen medan jag körde till jobbet, i termosmugg, det blev lite brådis!)
kl 8:45 en apelsin
kl 11:10 wok med morot, kål, sockerärter och räkor, ris, lite riven rödkål och morot, en tallrik isbergssallad med olivolja. Ett glas vatten.
kl 14:10 mjölkkaffe på 1 dl nybryggt kaffe och 0,5 dl röd mjölk
kl 17:00 en skiva real (rågbröd) med smör och 35% fet ost, en mandarin
kl 19:30 gräddig räklåda med bland annat ägg, ris, morot och spenat, 1,5 portioner. En stor hög strimlad rödkål med olivolja och vinäger.
kl 20:30 ett glas vatten
kl 22.20 ett litet glas rödvin (en knapp dl)

Utöver detta dricker jag lite vatten både när jag vaknar (ca 7.30) och strax innan läggdags (23...23.30), men mindre än ett glas. Och det är nog inte varje dag det blir räkor två gånger, och ris två gånger, haha. Jag äter ganska sällan ris, faktiskt!

Hunger- och mättnadskänslor skulle också analyseras på en skala 1-10. Jag hade väldigt svårt att identifiera mig med Folkhälsans mättnadsskalas definitioner, eftersom jag har en väldigt jämn blodsockerkurva och aldrig känner mig hungrig på ett sånt sätt som beskrevs, till exempel att jag kunde äta upp allt som finns i kylskåpet, även om jag äter sällan. Min hunger känns i magen, och är inte ett dugg obehaglig.

Även den mättnad jag känner är alltid behaglig. Dessutom är jag inte alltid hungrig när jag äter, även om jag äter så sällan jag äter. Till exempel på morgonen äter jag en frukt och tar min caffelatte även om jag inte är ett dugg hungrig.

Som sagt - ser fram emot kursen och berättar säkert mer om den efteråt!
_

7 kommentarer:

 1. Hej Nina, trevligt med Folkhälsans olika teman och kurser, själv är jag inbjuden att under två dagar i Mars den 23-24.3.2011 hålla en föreläsning och matkurs om Närodlat, närproducerat och Kortrest mat, det nya innovativa nordiska köket, rena och ärliga smaker och om den Finländska matkulturen, det blir spännande. Glädjande att folkhälsan fått upp ögonen för matfostran!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du också publicerar din matdagbok. Jag kunde heller inte identifiera mig med "Folkhälsans skala av hunger" speciellt inte efter att ha börjat äta mest lchf. Mitt blodsocker hålls på en mycket jämn nivå hela dagen.

  Väntar med stor iver å helgens kurs, och ska bli roligt att se några bekanta!

  SvaraRadera
 3. Hej! Det tycks bli rena rama bloggträffen;) Jag kommer också. Att föra matdagbok kändes lite ovant, tror det är första gången jag gör nåt sånt. Känner mig inte heller nånsin speciellt vrålhungrig, kanske för att jag äter ofta. För ofta? Kanske inte så bra för tänderna och emaljen...men man måste ju provsmaka titt som tätt om man är kock;) Kommer att ha en "matpratkväll" på dagis så tänkte jag skulle ta och uppdatera mig lite innan...vi ses!

  SvaraRadera
 4. Vad bra, MoWe! Hörde redan rykten om att du skulle komma också. Skulle inte vara förvånad heller om där finns ännu fler bekanta. *Nyfiken*! Ses snart, bloggarvänner!

  Och Christian - vad roligt att du ska föreläsa. Är det i Österbotten eller Nyland?

  SvaraRadera
 5. Måste bara kommentera det där med hungerkänslor. Jag har hela mitt liv haft problem med att blodsockret sjunker väldigt fort. Jag har inte känt hunger i magen utan i huvudet. Alltså min hjärna har blivit mera trögtänkt, sen har jag blivit yr och till sist, om jag ännu inte ätit så har jag fått huvudvärk. När huvudvärken väl kommit så har det varit svårt att få den att gå över. Därför har jag alltid varit noga med att äta regelbundet och alltid veta när och var jag kan få tag på mat! :) När jag började äta enligt LCHF (av HELT andra orsaker) försvann dessa problem nästan genast. Hjärnan började ta sin näring på ett mera jämt sätt från fett och var inte längre beroende av ett jämt intag av kolhydrater. Fortfarande äter jag väldigt gärna regelbundet, men det är ingen stor katastrof om det drar ut lite på tiden längre. Och nu känner jag hunger med magen och inte med huvudet! Men jag skulle aldrig klara av att äta som du Nina, mina dagar skulle definitivt sluta med huvudvärk om jag hade samma rutiner som du... Intressant!

  SvaraRadera
 6. Det blir I Österbotten nu till först sedan blir det så småningom resten av svenskfinland.

  SvaraRadera
 7. Nadja, alltid intressant att höra goda erfarenheter av ändrade matvanor, tack!

  Christian, vad roligt att du ska föreläsa också i övriga svensk-finland. Kanske du meddelar sedan, t.ex. på din blogg, om dina föreläsningar sedan när de är fastslagna?

  SvaraRadera