fredag 30 juli 2010

Annorlunda: bovete med grönsaker

Då två i familjen är på glutenfri diet får man prova på olika nya saker. Den här gången blev det kokt bovete till lunch. Vi hade dessutom ont om något annat vettigt att laga, grönsakerna var nästan slut, som tur hade vi morot i landet!

Tid: 25/15 minuter. För 5 personer.

Jag kokade bovete enligt instruktionerna, som - helt olagligt - bara fanns på tyska och ryska på paketet (!). De kokade en knapp kvart till slut. Fräste lite malet kött, broccolibuketter, morötter och lök i smör. Kryddade bovetet med pressad vitlök och olivolja. Plockade lite spenatblad som vi rev på till sist.

Gott? Nå, riktigt gott, men kanske inte något vi skulle vilja ha riktigt varje vecka ändå. :) Kanske bovete skulle passa i en matig sallad ändå, istället för t.ex. quinoa eller pasta?

5 kommentarer:

  1. Bovete är tyvärr knepigt men hälsosamt. Det har en smak som känns lite främmande som vill slå igenom oberoende av hur man kryddar.
    Jag äter en sorts knäckebröd som är gjort på bovete som jag hittat hos Prisma. Det heter "Le pain des fleurs, tartines craquantes au sarrasin". På baksidan med superliten text står det på flere språk bl.a. Ekologiskt krispigt knäckebröd - glutenfritt. Det exklusiva "Blombrödet" är tillverkat av bovetemjöl. Den utsökta smaken och krispigheten bevaras naturligt, utan tillsatta förpackningsgaser, aromer, mjölk eller jäst. Innehåller:
    bovetemjöl, rörsocker och bergssalt.
    Detta bröd har ingen bismak och det är lätt och luftigt. Inte som vårt knäckebröd här i norden men i alla fall något att bita i.

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Du har rätt, bovete har en ganska kraftig smak. Lilla flickan tyckte inte så om den, lyckligtvis åt alla andra med god aptit. I blinier är det gott. Ska testa blombrödet om jag hittar det! Jag fick förresten jättesvullen mage av bovetet, mellanflickan också, vi åt det på nytt på kvällen då de andra åt spaghetti.

    SvaraRadera
  3. Jag har funderat på era svullna magar och har lite svårt att förstå vad det berodde på. Bovete skall ju vara väldigt lättsmält. Det som är viktigt är att skölja bovetet ordentligt i flere vatten före man kokar det pga. det färgämne som det naturligt innehåller som kan förorsaka allergi. Hur gjorde ni?

    SvaraRadera
  4. Ps. Bovete saknar helt glutenet som det vanliga mjölet har och är egentligen en ört, men har samma nyttiga egenskaper som de svenska sädesslagen. Mjölet används till bröd och redning av såser. Det har en lite speciell smak som är obligatorisk i ryska blinier. Hela bovetekorn fungerar till gröt, vegetariska biffar och som ris. Det kan ångprepareras och användas som frukostflingor. Det har ett rött färgämne som kan irritera ögonen men för att få bort färgämnet häller man bort uppkokningsvattnet. Ett annat alternativ är att hälla kokande vatten över bovetet och sedan koka upp det i nytt vatten. Bovete är ytterst nyttigt, och som sagt helt glutenfritt och härbärgerar en hel del mineraler som järn och zink. Bovete kan förbättra proteinkvaliteten i vegankoster då det innehåller lite mer av en speciell aminosyra. Och det kan vara denna aminosyra som varit upphov till det svullna magarna hos en del av er. Aminosyran heter lysin och kan hos enstaka människor ge allergiska reaktioner som bland annat uppsväld mage.

    SvaraRadera
  5. Tack för svaren igen Pia och Christian. Nä, jag sköljde inte, för det stod inte på påsen. Jag sköljer nog t.ex. quinoa och linser alltid, även om det inte skulle stå på påsen. Nå, det kan ju vara att det var lysinet också. Men å andra sidan äter jag ju sällan nån stärkelse alls i större mängd, sällan barnen heller, särskilt nu på sommarn, och det kan kanske svälla av det också. Jag sväller alltid av ris också.

    SvaraRadera