torsdag 14 april 2011

Hemlagad ketchup

Vi äter sällan ketchup, men vissa i familjen (hmmm, alla utom jag...) gillar ketchup när vi har t.ex. korv eller makaronilåda, vilket vi har ganska sällan. När vi vill ha ketchup lagar vi den själv. Till lilla flickans 8-årskalas nyligen lagade jag själv ketchupen till hamburgarna som fröken hade beställt.

Några decimeter tomatpuré ur tub (se bilden), en skvätt riktig vinäger, en eller ett par nypor socker, en nypa salt, lite svartpeppar ur kvarn. Rör allt, och späd med vatten tills konsistensen känns perfekt för ändamålet. Smaka av smaksättningen.

Håller i kylskåp i några dagar.

Så gör vi vår ketchup. Har du provat laga egen, hur gör du?
_

2 kommentarer:

  1. Skålla 1 kg tomater och koka dem därefter i 2 dl socker och ½ dl ättika + 1 tsk salt. koka tills det blir lagom tjock konsistens på det hela. Kyl ner och hållbarheten är närmast oändlig. Beroende på tomat sort kan man välja om man vill ha ketchupen smakligare eller inte, det söta små cherry tomaterna eller plommon tomater är bäst i sötma för då behöver man inte så mycket vanligt socker.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Christian! Ska kanske testa detta nångång när det finns inhemska tomater igen.

    SvaraRadera