fredag 1 april 2011

Stekt lever med smörstekt brysselkål och råriven rödbeta

Den här gången stekte jag levern så perfekt att till och med mannen var imponerad! Att steka kött, t.ex. biffar, hör nämligen inte till mina specialiteter.

Tid: 30/15 minuter. För 5 personer.

Jag tog fram levern i rumstemperatur en timme på förhand. Jag hade en hel bit nötlever. Vi köper alltid hela bitar, och skär själva i skivor. Det blir mycket bättre så.

Jag rev två rödbetor (obs! De är väldigt dryga, vi åt detta ännu nästa dag!) på hushållsassistenten för jag orkade inte göra det för hand. Jag valde grova bettet den här gången. Det finare blir också gott, men alltför fint vill jag ändå inte ha det. Hällde en rejäl slurk olivolja och ett par skedar vinäger över det, samt kryddade med svartpeppar, och rörde om.

Brysselkålen var inspirerad av Fröken Nyttas blogg. Jag ansade brysselkålarna lätt och stekte dom i närmare 100 gram smör, först på medelhög värme och sedan fick de mogna på riktigt låg värme tills de var mjuka.

Jag skivade levern i ca 1,5 cm tjocka skivor. Jag stekte dem i rejält med smör i gjutjärnspanna. Första minuten på sjuan, sedan på femman ungefär. Jag vände skivorna faktiskt flera gånger så att de säkert skulle bli jämnt stekta och mogna. Jag tycker levern ska vara aningen rosa inuti, och mjuk och fin, men inte röd. Ytan ska vara brun och lätt brynt, men inte mörkbrun. Hela stekandet tog ca 4-5 minuter, tror jag. Så fick de ännu vila några minuter.

Jag dekorerade och smaksatte rödbetssalladen med basilika från våran Indoor Garden Herbie, som jag också bloggat om tidigare. Så var det klart! Vi gillar alla lever, utom lilla flickan, som faktiskt den här gången passade. Hon har nog förr ätit lever, men här tvingas ingen mat. Hon var utan mat den kvällen, men klarade sig helt bra.
_

2 kommentarer:

  1. Lever har jag faktiskt inte ätit på år och dar. Blev faktiskt riktigt sugen nu. Köper du levern från vanliga matbutiken?

    Trevligt att brysselkålen och jag fick vara med. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, vi köper lever i vanlig matbutik. Ekologisk lever skulle vara trevligt, men jag har aldrig sett sådan. Vi äter däremot ganska sällan lever, knappt ens en gång i månaden. Njure har jag också tänkt laga i ett halvår men har inte hittat i butiken. Har aldrig lagat njure men åt det i min barndom regelbundet.

    SvaraRadera