fredag 15 april 2011

Fortsättningskursen i kinesisk läkekonst

I höst gick jag en kurs i kinesisk läkekonst på Esbo Arbis. Jag har bloggat en del om kinesisk läkekonst förut också: etiketten kinesisk läkekonst. Nu i vår har jag gått fortsättningskursen.

Också i den här kursen var Mikael Ikivesi lärare. Han är otroligt kunnig. Jag blir mer och mer fascinerad av det här. Under den här kursen gick vi mer in på de olika elementen och vilka sjukdomstillstånd och hälsoproblem som hänger samman med de olika elementen och organen.

De fem elementen är vatten, trä, eld, jord och metall. De befinner sig i en cirkel så att ett element alltid skapar det följande, t.ex. vatten skapar trä, och trä skapar eld. Vilket på ett sätt känns logiskt. Förutom cirkeln har de också ett annat förhållande till varann, som bildar en femuddig stjärna i cirkeln. De reglerar varann så att t.ex. jorden reglerar vattnet, och vattnet reglerar elden.

Har man en krämpa som hör till ett visst element så påverkar ofta också andra saker som hör till samma element, eller som hör till de elementen som ligger närmast intill elementet.

Varje element och de organ och kanaler som tillhör det kan vara antingen för tomma eller för fulla. Då är symptomen också olika och behöver olika vård. Dessutom kan antingen yin eller yang vara tomt eller fullt.
  • Till vattenelementet hör njurarna och urinblåsan.
  • Levern och gallblåsan hör till trä. 
  • Hjärtat och tunntarmen hör till elden.
  • Mjälten, bukspottkörteln och magsäcken hör till jorden.
  • Lungorna och tjocktarmen tillhör metallelementet.

Hur kan man då använda sig av denna urgamla kinesiska visdom? Är det bara humbug eller fungerar det? Faktum är att det faktiskt fungerar.  Inte till hundra procent, men gör västerländsk medicin det heller? Verkligen inte.

Det kinesiska tänket går ut på att hitta orsaken till sjukdomen, medan den västerländska väldigt ofta bara botar symptomen. Ett exempel på det är hur vi behandlar huvudvärk och migrän. Den medicin som ordineras tar givetvis (i bästa fall) bort symptomen, men inte orsaken till problemen. Det hälsoproblem, den obalans, som orsakade migränen är fortfarande obehandlad, och kommer troligen att förorsaka också andra problem, om inte nu, så senare.

Det finns också många helt dokumenterade delar av den kinesiska läkekonsten som fungerar och även används av västerländska läkare, även om de inte helt kan förklarar varför det fungerar. Ett exempel är hjärtkanalen som mynnar i lillfingret precis intill nageln. Om man trycker, sticker en nål, eller i brist på annat i brådskan biter där kan man hindra en död i hjärtslag. Det här används t.ex. av ambulansläkare om man inte råkar ha all appartur till hands.
_

2 kommentarer:

  1. Det låter himla intressant!

    SvaraRadera
  2. Fröken Nytta, det var det också. Rekommenderar varmt var och en som är intresserad av hälsa att bekanta sig med den urgamla kinesiska visdomen!

    SvaraRadera