lördag 23 april 2011

Renfilé i ugn med ugnsrostade rotsaker

Nu börjar vi småningom ha slut på den halva renen som vi fick i slutet av hösten. Det sista som återstår efter det här är den lilla inre filén. Den har jag tänkt att vi äter nångång när vi är på tumis med mannen. Vilket nu inte verkar hända så ofta :).


Tid: en dryg timme. För ca 5 personer.

Jag ansade och klyftade morot, rödbeta, potatis, palsternacka, lök och fänkål. Hällde en hel del olja på dem, lite grovt salt, och färska timjanblad och gned in allt med händerna. Och så åkte de in i ca 200 grader varm ugn. Där tog det nästan en hel timme för dem att mogna. Det beror så klart på hur smått man skurit grönsakerna.


Renfilén stekte jag runtom i varm panna. Så kryddade jag den med mortlat salt, vitpeppar och rosépeppar. Så åkte den med in i ugnen med en termometer i, och den fick ligga där tills termometern visade ca 58 grader. Det är så klart smaksak hur mogen man vill ha filén. Sen togs den ut och fick vila i en bit folie. Gärna 10-15 minuter eller längre.

Mannen lagade en klassisk rödvinssås till av köttsky som han kokade ner med en rejäl skvätt rödvin.

Renfilén var verkigen god, den nästan smalt i munnen!
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar