lördag 9 april 2011

D-vitamin för huden?

Som jag skrev igår, upptäckte jag i somras att min hy inte tål vete. Min rosacea försvann när jag slutade helt med vete. I vintras upptäckte jag också att mina nässlemhinnor mår bättre utan vete.

När jag berättade om vetet på HUCS hud- och allergipoliklinik i Mejlans sade de, som alltså förut sagt åt mig att kosten inte har någon inverkan på rosacean, att tja, många blir tillfälligt bättre men så kanske koständringen ändå inte löste problemet. Nu gick det sedan just så för mig - jag var bra i ett halvår, och i februari blev hyn betydligt sämre igen. Men - betyder det att jag sen också tål vete? Knappast, inte enligt min logik! Enligt min logik så är jag överkänslig för vete, plus tydligen även något annat.

Jag testade sedan att lämna bort även råg. Jag tänkte att det ju också innehåller gluten, kanske jag förätit mig på råg. Men det blev ingen skillnad.

Så började jag fundera på att min rosacea alltid varit som värst kring midvinter, i januari-mars. Det ser man tydligt på foton som finns på mig. Så - kunde D-vitaminbrist kanske ha med saken att göra? I vinter har jag nämligen testat på att vara utan D-vitamin, medan jag förra vintern tog D-vitamin.

Jag beslöt att jag testar extradoser D-vitamin, och om inte det hjälper går jag till en specialist på kinesisk läkekonst, för västerländska läkare har jag inte tillit till i så här invecklade ärenden.

När jag började ta D-vitamin i måndags var min ansiktshy så dålig att den kliade, sved och hade små pustler (sorry att jag kände mig för ful för att ta en bild). Jag var lika illa som för några år sedan. Jag tog 5 * 20 mikrogram. Mina Devisol-tabletter på 20 mikrogram motsvarar 800 E per tablett, myndigheterna rekommenderar en dagsdos på 7,5 mikrogram dvs 300 E, och den inofficiellt rekommenderade dosen för vuxna är 2000-4000 E. Fem tabletter blir 4000 E.

D-vitamin är både ett vitamin och ett hormon. Det har forskats otroligt mycket i D-vitaminets funktioner i kroppen på de senaste åren. Hälsorisker som har eller misstänks ha samband med D-vitaminbrist är bland annat infektionssjukdomar, diabetes, akne, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk och fibromyalgi, samt vinter- och vårdepressioner.

Och vad hände då? Inflammationen, svedan och klådan försvann, hurra! Och samtidigt fick jag magknip :(. Jag misstänkte genast sockeralkoholer, och jag hade rätt. De huvudsakliga ingredienserna i Devisol-tabletterna (de enda som finns på mitt apotek) är xylitol och sorbitol. En del mänskor kan inte bryta ner sockeralkoholer, utan de bildar i stället gaser i tarmen, och jag hör tydligen till dem. Nu har jag tagit två tabletter två gånger om dagen istället.

Hellre skulle jag ta riktig sol, men den har typiskt nog skinit bara när jag inte haft möjlighet att gå ut (förutom idag som varit en härlig dag!!). Enligt en del källor kan huden bilda D-vitamin på våra breddgrader från och med mitten av mars, enligt andra först på sommarn. Jag tror själv på det där med mitten av mars, för vårsolen känns så skön på huden, men problemet är ju att man inte kan ha tillräckligt mycket bar hud ännu så här års. Skönt i alla fall att jag verkar ha hittat den andra boven. Min hud inflammeras av vetegluten och av D-vitaminbrist.

Härligt med riktig sol igen! Idag har jag varit ute flera timmar, och försökt hålla även underarmarna bara för att ge D-vitaminsyntesen en bättre chans :).
_

7 kommentarer:

 1. Jag har också ätit minst en tablett av samma märke varje dag, och har varit aningen mindre deprimerad denna vinter än andra.Om det nu sen beror på d-vitamin,att jag är så nykär i mintingen eller att jag försökt hålla mig fysiskt i skick vet jag inte men är glad redan för den lilla skillnaden att inte allt varit nattsvart denna vinter.

  SvaraRadera
 2. Provat köpa d-vitamindroppar?

  SvaraRadera
 3. Jo, det är många som känner sig övertygade om D-vitamintilläggets olika positiva effekter.

  D-vitamindroppar har jag inte provat, har aldrig tagit så här stor dos förut och därför inte insett att jag får sjuk mage. Kanske en idé för nästa vinter. För nu är jag tillbaka till solen, jag, behöver inte extrastora doser mer förrän sent på hösten!

  SvaraRadera
 4. D-vitamin är nog kungarnas kung när de gäller D-vitamin! Men TA INTE apotekets tillsats dränkta d-vitamin, dessutom syntetiskt framställt. Ta Solgars VITAMIN D3 1000IU from fish liver oils! De är den bästa och renaste och slipper allt annat som är tillsatt...Finns tex på Naturazone på Kalevagatan.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset Miraklet! Ska försöka ta mig dit nån gång. Jag vet också om att man får bra stuff även från nätet, men ibland är det enklare att bara köpa.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med Nina. Solgars produkter är absolut i en klass för sig. Jag tar också bl.a. deras D3 vitamin :) Life butikerna säljer också Solgar.

  SvaraRadera
 7. Jag har köpt Solgars produkter från Life.
  Vi äter mycket D-vitamin och ökar alltid dosen ifall man är sjuk. D-vitamin är lika viktigt för kroppen som C-vitamin tex vid förkylningar. Vi började äta större mängder hösten 2009...

  SvaraRadera